Ennek a műnek az E-számok-TEXT-HTML

változata az adatbázisokba történő indexelést szolgálja,

a benne található szakkifejezések internetes

keresését segíti elő.

 

Az E-számok olvasásra szolgáló Word- és

platformfüggetlen nyomtatást lehetővé tevő PDF

változata az alábbi honlapról tölthető le:

 

https://kunlibrary.net


 

Élelmiszer-adalékanyagok
azaz a "misztikus" E-számok

 

 

 


 

 

ELŐSZÓ

 

 Kedves Olvasó!

Elkezdem ezen füzetke írását mert valakinek valahol egyszer el kell kezdenie. Ha azonban én Ön lennék, akkor az olvasást nem itt, hanem a címlap bal felső sarkán kezdeném: ott, ahol az apró betűs háttér egy "allergia elleni cukormentes rágógumi" összetételét ismételgeti. Nem ok nélkül: a csomagolásról lemásolt termékismertető ugyanis a rágógumiban 11-féle (E-számmal pontosított) adalékanyagot sorol fel. Ebből füzetkénk szerint 3 adalék rögtön problémásnak tűnik... Akkor most mi van egyem vagy ne egyem? És egyáltalán: mi célból kevernek a bolti élelmiszerekbe annyiféle adalékanyagot, miért jelölik azokat mostanában külön E-számmal, és mit jelentenek ezek a számok? Valóban teljesen ártalmatlanok az adalékanyagok? Tényleg nyugodtan rakhatom a gyermekem elé a reklámozott élelmiszereket? És ha mégsem, akkor mit csináljak? Kihez forduljak? Hogyan vásároljak? De tényleg: vegyem, vagy ne vegyem? A német ÖKO-TEST Kiadó füzetének szakmai anyagán alapuló füzetkénk a fentiek megválaszolására tesz "úttörő" kezdeményezést. Ajánljuk kiadványunkat azoknak az anyukáknak, háziasszonyoknak, akik szeretnének egyszer gondolkodó, öntudatos fogyasztókká válni.

                                                                                                                        dr. Kalas György

 

Ez az összeállítás más nemzetek számára is hasznos lenne. Anyagi helyzetem azonban nem teszi lehetővé a benne található információk széles nyilvánosság elé tárását. Ezért a világhálón keresztül fordulok a külföldi érdeklődőkhöz: Kérem, hogy aki szívügyének tekinti ennek az ismeretterjesztő füzetnek különféle nyelvekre történő lefordítását és Internetre való felrakását, adományával segítse elő az ehhez szükséges összeg előteremtését. Könyvtáramat nonprofit alapon működtetem, ezért az idegen nyelvű változatok letöltése is ingyenes lesz.

Pénzküldeményeiket a következő számlaszámra befizetve juttathatják el hozzám: HU45 1090 0028 0000 0014 3499 0019. UniCredit Bank. Közreműködésüket előre is köszönöm.

Annak érdekében, hogy a számítógéppel nem rendelkezők is használhassák ezt a közérdekű tájékoztatót, ez úton keresek olyan ismert hazai és külföldi könyvkiadókat, akik vállal­ják összeállításom nyomdai megjelentetését. Ajánlataikat az alábbi e-mail címre továbbíthatják: info@kunlibrary.net vagy kel@kunlibrary.net

  

 

A fogyasztóról

Amikor a rendszerváltással a magyar vásárló fogyasztóvá lépett elő, akkor bizony maga sem gondolta, hogy néhány év múltán ott toporog majd a fene nagy szupermarketjében és zavartan kapkod hol a fejéhez, hol a zsebéhez... A statisztika szerint a mai átlagháztartások bevételük egyharmadát élelmiszerekre költik, akárcsak tíz éve. Csakhogy amíg a fogyasztó korábban 5 ezer fajta élelmiszer közül választhatott, manapság már 40 ezer féle termék akarja rásózni magát. A tudomány amely már régen elemeire szedte az élelmiszereket most azon fáradozik, hogyan lehet nagyüzemi módszerekkel a természetes alkotórészeket másképp összerakosgatni (lásd: a gyümölcsjoghurtok karrierje). Segítségül hívta ehhez a mesterséges adalékokat: a színezékeket, az ízfokozókat, az emulgeátorokat, a stabilizátorokat stb.

Az élelmiszeripar kiteljesedésével az árubőség mellett megjelent azonban a pénzzavar is: a vásárlóerő csökkenése (a lakosság elszegényedése). A tehetősebbek fogyasztásának pedig "sajnos" határt szab az, hogy az ember fő szabály szerint csak addig eszik, amíg jól nem lakik... Nem csoda tehát, hogy óriási a harc a fogyasztók pénzéért. A gyártók és kereskedők hada erőszakos reklámkampányokkal, csicsás csomagolásokkal és "fantasztikus" akciókkal próbálja megerőszakolni a lankadó keresletet (a reklám, a csomagolás, az akció költségeit mint tudjuk beépítik a termékek árába). A fogyasztó zavarát pedig tovább fokozzák az olyan hírek, hogy nehézfém van a paprikában, rákkeltő anyag a kávéban, nem stimmel valami a Vegetával, az ecettel...

A hazai környezetvédő mozgalom eddigi tevékenysége nagyban hozzájárult az egészséges életmóddal, a vegyszermentes táplálkozással kapcsolatos lakossági igények kiteljesedéséhez. Ahhoz, hogy a "vegyszermentes táplálkozás"-ról álmodozó fogyasztó három dologra összpontosítson:

n     az élelmiszerekben lévő (pl. az "intenzív" állattenyésztésből származó, növényvédő szerekből visszamaradó) vegyszermaradványokra,

n     a környezetből származó szennyeződésekre, melyek a közúti közlekedés, a felelőtlen ipari üzemek, a hulladéklerakók- és égetők "segítségével" jutnak az élelmiszer-alapanyagokba (a csernobili sugárszennyezés valós magyarországi következményeivel ez a füzet nem foglalkozik).

n     és az élelmiszeradalékokra, amelyeket a feldolgozó a technológia során juttat az élelmiszerekbe. Mégpedig szándékosan: valamely meghatározott "kedvező" hatás elérése érdekében (tartósítás, ízfokozás, keverhetőség, puffasztás, állagjavítás, színezés stb.).

Füzetkénk csak ez utóbbi témával, az élelmiszer- adalékanyagokkal foglalkozik, hiszen ez eddig sajnos méltatlanul kevés publicitást kapott.

Az elején tisztázni szeretnénk, hogy olyan hatóságilag engedélyezett adalékokról van szó, melyek felhasználás előtt szigorú vizsgálatokkal és (állat)kísérletekkel bizonyították veszélytelenségüket. Az engedélyezettség azonban nem jelenti azt is, hogy az adott adalékanyag fogyasztása senki számára nem jelent egészségi kockázatot... Az újabb tudományos kutatások, orvosi megfigyelések nyomán idővel már sok ártalmatlannak gondolt adalék került mellőzésre vagy a tiltólistára (persze: országa válogatja!).

Még egy megjegyzés: nem csak arról van szó, hogy egy adalékanyag egészségvédelmi szempontból esetleg problémás, de sokuk felesleges is. A mesterséges pl. színezőanyagokat nyugodtan mellőzhetnénk mi is, mint teszik ezt más országokban (pl. Svédország, Norvégia, Izland).

 

Az adalékanyagokról

Az adalékanyagok megjelenése elsősorban az élelmiszerek ipari méretű feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. A fogyasztói társadalomban az élelmiszer áruvá vált, amelyet iparszerűen, jó minőségben, gazdaságosan kell előállítani, elosztani (azaz tartóssá és szállíthatóvá tenni). És persze "gyönyörűséges" csomagolásokba adagolni hiszen az önkiszolgáló boltokban, szupermarketekben az eladók helyett a csomagolás hivatott a terméket kimérni, kínálni, eladni. A fogyasztó vásárláskor ugyan nem láthatja, szagolhatja a csicsás Tetra Pack dobozba vagy a fóliába gyömöszölt élelmiszerét de elvárják tőle: higgye csak el, amit róla a reklám búg, és amit a termékismertető mond. Ha mond...

Az adalékok használata elsősorban a gyártóknak szükséges. Számukra hasznos is, hiszen az adalékok:

n     a terméket tetszetőssé, jobban eladhatóvá teszik (színezékek, fényező-, zseléző anyagok),

n     új termékcsoportokat juttatnak a piacra ("light"-termékek) segítenek leplezni a minőségi hibákat (ízfokozók, édesítőszerek, aromák),

n     olcsóbbá teszik a termelést, hiszen a vegyipar szintetikus adalékaival drága alapanyagokat lehet kiváltani,

n     növelik a termék elállóságát, térfogatát (tartósítószerek, tészta-kelesztőszerek, pelyhesítők),

n     a termékbe építve vághatóvá teszik a vizet (pl. a parizer)

Igaz, hogy a friss, vegyszermentes élelmiszer-alapanyagok egészségesebbek és olcsóbbak, mint az agyonfeldolgozott, agyoncsomagolt társai az iparnak és kereskedelemnek azonban ez utóbbiak hozzák a nagy forgalmat (hasznot). Logikus, hogy a reklámmilliárdjaikat is erre költik.

Főszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbről érkezett, minél több feldolgozási műveleten esett át és minél kívánatosabbra, tartósabbra csinálták.

Óvatosságot igényelnek tehát:

n     a több ezer kilométeren át utaztatott (nálunk csak érleltetett) déligyümölcsök,

n     a félkész- illetve készételek (konzervek, mélyhűtött áruk)

             és a magas feldolgozottságú termékek (egyes tejipari és húsipari készítmények,    
                  édességek, "üdítő" italok).

 

A lehetséges egészségügyi hatásokról

A hazai gyenge egészségvédelmi és még erőtlenebb fogyasztóvédelmi érdekképviselet miatt az E-számok megfejtése nem látott napvilágot. Hiánypótló kiadványunkat úgy szerettük volna teljesebbé tenni, hogy felhívjuk a figyelmet az egyes problémás adalékok lehetséges egészségügyi kockázataira is. A hivatalos vélemények szerint ilyenek nincsenek is, más külföldi forrásmunkák a miénknél jóval több adalékot minősítenek problémásnak (mi 320-ból 90-et). Mi egy tudományos igénnyel írt, sokadik kiadást megért német anyaggal dolgoztunk.

Hangsúlyozzuk, hogy engedélyezett, a kísérleti szakaszban ártalmatlannak bizonyult élelmiszer-adalékanyagokról van szó. Az adalékok felhasználása is szigorú követelményekhez kötött: az engedélyezett felhasználási területeket és szinteket szabványok írják elő. Egy adalék szervezetre való tényleges hatását azonban nemcsak az egyes emberek adott egyéni érzékenysége (allergiára való hajlama) teszi kiszámíthatatlanná, hanem az is, hogy az akut tünetek több tényező eredőjeként jelentkeznek. Már a sokféle tápanyagok egymásra való élettani hatása is vitatott, hátha még bennük különféle kémiai tulajdonságú szermaradványokkal, adalékanyagokkal keverednek. Ehhez jönnek még a külső környezeti ártalmak és az életvitel okozta problémák.

A becsült adatok szerint a magyar állampolgárok kb. 40%-a allergiás. Meggyőződésünk, hogy a lehetséges mellékhatásokra történő utalással a kívánt megelőző hatást érjük el. A termékismertetők és a füzet "összeolvasása":

n     az allergiásoknak segíthet "kinyomozni", hogy a jövőben melyik adalékanyagtól kell tartózkodnia. Ehhez persze nem árt figyelni, hogy mely élelmiszereknél jelentkeznek visszatérően az allergiás tünetek. A többi a szakorvos és a labor dolga.

n     a még nem allergiás fogyasztónak pedig füzetként ahhoz ad tanácsot, hogy mely élelmiszereknek lehet köze az egészséges táplálkozáshoz.

A gyanús adalékanyagokat, hiányos termékismertetőket kérjük, szíveskedjenek az illetékes Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek jelezni. Ha pedig az Olvasót a szövegből az egészséges életmód, a környezettudatos vásárlás "szelleme" érintette meg, keressék fel a környezetvédelmi egyesületeket.

 

Fogyasztói tanácsok

n     Legyen kritikus fogyasztó: csak azt vegye, amire valóban szüksége van! A cégek élelmiszerreklámokra évente kb. 8 milliárd Ft-ot költenek, melyet az árba beépítve Önnel fizettetnek meg. Ne hagyja magát elkábítani a reklámoktól, hiszen azok nem a termék minőségéről szólnak!

n     Szánjon elég időt a vásárlásra és még a boltban olvassa el a termékismertető címkét (különösen fontos ez az új, ismeretlen termékeknél). Az üzletekben csomagolatlanul vagy kimérve vett élelmiszerek (pl. pékáruk, sajtféleségek, töltelékáruk) összetételét próbálja a gyártótól megtudakolni.

n     Minél több feldolgozási fázison megy át egy alapanyag, vélhetően annál több benne a különféle adalék. Bolti konzervek, édességek, mélyhűtött és félkész ételek helyett ezért vásároljon inkább friss piaci alapanyagokat, és amit lehet, készítsen el otthon maga (főzelékek, saláták, szószok, pizza, krokettek, krumpli- és tejtermékek stb.).

n     Lehetőleg kerülje azokat a termékeket, melyek a füzetben problémásnak jelzett adalékokat tartalmazzák. Különösen fontos ez gyerekeknél és allergiásoknál.

n     Kerülje az aromákat, ízfokozókat és édesítőszereket tartalmazó élelmiszereket (ezek feleslegesen terhelik a szervezetet és becsapják a természetes ízvilágunkat).

n     Ne egyen színezett élelmiszereket (édességek!), legfeljebb ha természetes eredetű színezéket tartalmaznak.

n     Tartson mértéket a füstölt és a pácolt húsáruk fogyasztásánál. Ez utóbbiakat grillezve se egye, mert 150°C felett a nitrit-maradékokból rákkeltő anyagok képződhetnek.

n     Szomjoltásra legjobban a tiszta ivóvíz alkalmas, nem pedig az üdítőnek nevezett (ízfokozott, agyoncukrozott, koffeinnel és szén-dioxiddal dúsított) drága "műitalok". Az édes borok helyett részesítse előnyben a száraz fajtákat (kevesebb kén-dioxidot tartalmaznak).

Higgye el, hogy a fogyasztónak a pénzéért joga van tudni, hogy mit vesz, és hogy céltudatos vásárlásával befolyásolhatja az élelmiszerválasztékot.

 

Az E-számokról

Az élelmiszereknél felhasznált adalékanyagok megjelölésénél itthon eddig ha egyáltalán megadták általában azok technológiai rendeltetésére utaltak (készült: mesterségesen "színezék", "állományjavító", "ízesítőanyag", "emulzióképző" stb. felhasználásával).

A felhasznált adalékanyagok pontos (kémiai) elnevezésével illetve az ahhoz kapcsolt ún. E-számokkal eddig elsősorban az Európai Unió (EU) országaiból érkezett élelmiszerek csomagolásain találkozhattak az arra kíváncsiak.

Az EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. Tehát minden adalék kapott egy E-számot. Ennek elsődleges oka ugyan a kémiai elnevezések különféle értelmezési nehézségeinek elkerülése volt, de elterjedésükben nagy szerepet kaptak az erősödő fogyasztóvédelmi követelések is. Eredetileg négy adalékcsoportra szabályoztak:

n     E-100-tól kezdődő számokkal jelölték a természetes és mesterséges színezékeket

n     E-200-tól sorolták be a különféle tartósítószereket

n     E-300-tól jelölték az antioxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket

n     E-400-tól kezdődtek a sűrítőanyagok, zselésítőszerek stb.

Az élelmiszeripari technológiák fejlődése(?) az évek során hihetetlen mértékben felduzzasztotta az új adalékanyagok számát. Az adalékcsoport elnevezések főszabályként ugyan most is érvényesek, az adalékanyagok azonban hamarosan túllépték a számukra szabott kereteket (jelenleg több mint 700 engedélyezett adalékanyagot használnak fel). A besorolást (beazonosítást) bonyolítja az is, hogy jócskán vannak adalékanyagok, melyek többféle technológiai célból is felhasználhatóak.

Az új magyar élelmiszertörvény, annak végrehajtási rendelete (és a kapcsolódó jogszabályok) az EU-hoz igazodóan ma már nálunk is kötelezően írja elő az élelmiszereknél felhasznált anyagok, aromák és adalékanyagok pontos feltüntetését. A felhasznált anyagokat a "receptúra szerinti csökkenő sorrendben" kell felsorolni. A termékismertetőn tehát a legnagyobb súlyarányban szereplő anyag van a lista elején, a legkisebb arányban felhasznált pedig a végén.

Az adalékanyagok megjelölésének a felhasználás elsődleges céljához és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaihoz kell igazodnia. Ez utóbbiak visszautalnak a EU jogi normáira, ami azt jelenti, hogy mi is elfogadtuk és 1996. január 1.-vel bevezettük az adalékanyagok jelölésére és gyors azonosítására alkalmas E-számrendszert. Egyelőre még csak a jelölési rendszert vettük át ami nem jelenti azt, hogy az EU-ban engedélyezett adalékok szabad utat kaptak volna nálunk. A helyzet ugyanis az, hogy a (még) hatályos magyar szabvány a hazai gyártóknak az EU-nál jóval kevesebb adalékanyag felhasználását enged. Ez sajnos csak az EU-csatlakozásunkig marad így, hiszen belépésünk feltétele az ottani előírások (adalékfajták + határértékek) azonnali átvétele...

A gyakorlatban egyébként a "nyugati" import-élelmiszerekkel már most is sok "uniós adalékanyagot" is nyelhetünk. A fentiek miatt ezért láttuk jónak, ha füzetkénkben a teljes listát közöljük.

 

Színezékek

A színezékek az élelmiszerek kozmetikumai, hiszen segítségükkel az áru magakelletően tetszetőssé, étvágygerjesztővé válik. Vásárlásra ingerelnek, a valósnál jobb minőséget sejtetnek, vagy mint pl. az édességeknél a "gyümölcs" képzetét keltik bennünk.      
A színezőadalékokat elsősorban az édességeknél, üdítőitaloknál, szörpöknél, égetett szeszes italoknál, puding- és fagylaltkészítményekben alkalmazzák, de felhasználják a margaringyártásnál, a sajt és a haltermékek készítéséhez is.

E102  Tartrazin??          
Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent.

Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.

E104 Kinolinsárga ??    
Szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz.

E11O Narancssárga S   
Feltehetőleg allergiát okoz.

E12O Kárminsav

Feltehetőleg allergiát okoz.

E122 Azorubin ??          
Az eddigi állatkísérletek során
nagyobb adag esetén a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg allergiát okoz.          

E123 Amarant ??           
Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkísérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott.

E124 Neukokcin, Ponszó 4R     
Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.

 

E127 Eritrozin ??          

Szintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy az eritrozin gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).

Feltehetőleg allergiát okoz.       

E129 Allura vörös ??     
Vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott.

Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.

 

E15Oc Karamell (ammóniás)   

E15Od Karamell (ammónium-szulfitos)
Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvérsejtek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.   

E151 Brillantfekete BN 
Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett.

E154 Barna FK ??         
Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban betiltották.

E155 Barna HTK ??      
A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.

E16Ob Annatto, bixin, norbixin           
Feltehetőleg allergiát okoz.       

E161g Kantaxantin ??   
Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A "szépipar" a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

E171 Titán-dioxid ??     
Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek.

E174 Ezüst ??     
Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról szólnak.

E180 Litolrubin BK ??  
Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.

Ceresz-sárga GRN (nincs száma)          

Cereszvörös G (nincs száma)     

Azo-festékek. Feltehetőleg allergiát okoznak.


Tartósítószerek

A tartósítószerek szerepe az, hogy védjenek a penészgombák vagy baktériumok ellen. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümöl­csök stb. tartósításához.

E201 Nátrium-szorbát ??          
Az E201
ellentétben a többi szorbinsókkal teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.

E210 Benzoesav ??

E211 Nátrium-benzoát ??

E212 Kálium-benzoát ??

E213 Kálcium-benzoát ??

A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél különösen az aszpirin-allergi­ások­nál allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.

E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát) ??

E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát) ??

E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát) ??

E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) ??

E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát) ??

E219 Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) ??   

A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.

E220 Kén-dioxid ??

E221 Nátrium-szulfit ??

E222 Nátrium-hidrogénszulfit ??

E223 Nátrium-metabiszulfit ??

E224 Kálium-metabiszulfit ??

E226 Kálcium-szulfit ??

E227 Kálcium-hidrogén-szulfit ??

E228 Káliumhidrogén-szulfit ??          

A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.

Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).

E230 Bifenil ??

E231 o-fenil-fenol ??

E232 Nátrium-o-fenil-fenolát ??         

A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott.

Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E233 Tiabendazol ??     
A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek. Az E230-234-el kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok még hiányoznak sajnos. A kezelt citrusfélék és banán héjától addig is óvakodjunk!

E235 Natamicin ??        
Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer; nemi betegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölő szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

E239 Hexametilén-tetramin ??
Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.

E242 Dimetil-dikarbonát ??     
Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között
nyomokban metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák).

E249 Kálium-nitrit ??

E250 Nátrium-nitrit ??

E251 Nátrium-nitrát ??

E252 Kálium-nitrát ??

A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) saj­tok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist ("kékbetegséget") válthat ki.

E280 Propionsavak ??

E281 Nátrium-propionát ??

E282 Kálcium-propionát ??

E283 Kálium-propionát ??

A propinsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az előgyomor­ban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.

E284 Borsavak ??

E285 Nátrium-tetraborát (borax) ??    

Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.

E925 Klór ??      

E926 Klórdioxid ??

Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zu­hanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényel.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai oxidáció okozta romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálnivalók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán, stb.

E301 Nátrium-aszkorbát ??      
Az aszkorbinsav (a mesterséges C-vitamin=E300) sója, de a természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állatkísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek.

E310 Propil-gallát ??

E311 Oktil-gallát ??

E312 Dodecil-gallát ??  

A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél, mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét.

Tipikus allergiát kiváltó anyagok (főleg az E311).

Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál).

E320 Butil-hidroxi-anizol (BHA) ??

E321 Butil-hidroxi-toluol (BHT) ??

     

Szintetikus anyagok. A BHA (E320) a rágcsálnivaló termékeket védi az ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát. A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek. Nagy valószínűséggel allergiát okoznak. Használatukat csak néhány terméknél engedélyezik (pl. a rágóguminál).

 

Sűrítőanyagok

A sűrítőanyagokat nemcsak besűrítésre és zselésítésre használják, hanem egyre gyakrabban az élelmiszer "optimális állagának" beállítására (így érik el pl. az italok kellő testességét, vagy a gumimacik élvezetes rághatóságát). A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben, vagy vágható állagúra kocsonyásítják a vizet. Sok kalóriaszegény "light" terméknél nélkülözhetetlen. Felhasználási területe: lekvárok, sajt- és húskészítmények, pékáruk, tésztatermékek, porított (instant) italfélék, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek stb.

E407 Karragén (gyöngyzuzmó)

Az állatkísérletek a belekben gyulladást és fekélyt jeleztek.

 

E412 Guar-gumi ??

A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

 

E413 Tragantmézga ??

A tragantmézga egy Astralagus nevű ázsiai növény gumiváladéka. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, "mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására." Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E466 Karboxi-propil-cellulóz

Tiszta állapotában viszonylagosan ártalmatlan. Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszokat.

A pékeknél allergiás bőrreakciókat válthatnak ki.

 

Emulgeálószerek

Az emulgeátorok hatásmechanimusa a mosószerekéhez hasonlít. Lehetővé teszik több egyébként nem vegyíthető fázis (pl. a víz és a zsír) összekeverését és stabilizálja a keverék állagát. Nagy jelentősége van a félkész- és készételek, az instant (folyadékban oldódó) termékek előállításánál. Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság, vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz, vagy levegő keverhető. Mivel az emul­ge­á­torok a természetes emulgeátorok is biológiai rendszerekben felettébb hatékonyak, csak nagyon óvatos szabadna őket az élelmiszerekbe adagolni. Az emulgeátorok toxikológiai vizsgálatai eléggé hiányosak, legtöbbször maga az előállító végzi el azokat. Ismert, hogy az emulgeátorok megváltoztatják a membránok áteresztőképességét; ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez azonban magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak kulcsszerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál. Megváltoztatják a nyálkahártya felületét, koncentráltabb formában károsítják a sejtmembránt és a bél nyálkahártyáját, átjárhatóvá téve ezeket az allergiát kiváltó táplálékösszetevők, lebomlási termékek és adalékanyagok számára. A folyamat egészét mindmáig alig vizsgálták. Az emulgeátorok felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, margarin, kolbász- és szalámifélék, fagylalt és még sok minden más. Az emulgeátorok feltüntetése sok esetben nem kötelező, tényleges hatásuk pedig a fentiek miatt nehezen értékelhető. A leggyakrabban és legsokoldalúbban használt emulgeátorok (E322) ill. E471) azonban egészségi szempontból nem aggályosak.

Savanyúságot szabályozó anyagok

Ezeknek az adalékoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek egy kellemes savanyú ízt adjanak, hanem tartósító tulajdonsággal is bírnak (pl. az ecet). Némelyikük emellett mint szilárdítószer vagy kelesztőszer használatos, de vannak zselésítőként, antioxidánsként sőt emulgeátorként adagolt savanyítószerek is. A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontosan értékre történő beállítását. Ide főleg az ún. pufferanyagok (foszfátok, citrátok), valamint a lúgok és a savak sorolhatók. A foszforsav és sói (E338-341), a difoszfátok és polifoszfátok (E45O-452, E54O-544) bár nem egyértelműen ártalmasak , a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktvitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják az emberi szervezet kálciumanyagcseréjét. Túl sok foszfor bevitele megbontja a foszfát-kálcium egyensúlyt és megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét (ami csontritkuláshoz vezethet). Felhasználási terület: burgonyatermékeknél, pékáruknál, húskészítményeknél, kenősajtoknál, fagylaltnál és koffeintartalmú üdítőitaloknál (pl. Coca Cola).

E510 Ammónium-klorid ??

Szalmiáksó. Problematikus adalékanyag, az állatoknál és embereknél egyaránt számos mellékhatását figyelték meg (pl. a vérkép, a mellékpajzsmirigy és a mellékvesekéreg elváltozásait). A WHO adatai szerint a terhes kismamákkal(!) folytatott kísérletek súlycsökkenést, hányást, étvágytalanságot és kóros légzésfokozódást jeleztek.

Aromák és ízfokozók

Az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbeli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek. Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készítettek. Sok készételnél az aromák és ízfokozók használata gyakorlatilag elengedhetetlen. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal kell vegyíteni, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.

E620 Glutaminsav ??

E621 Nátrium-glutamát ??

E622 Kálium-glutamát ??

E623 Kálcium-diglutamát ??

E624 Ammónium-glutamát ?? E625 Magnézium-diglutamát ??

Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és az utódoknál tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

Kinin (nincs száma) ??

A tonic-nál felhasznált keserítőanyag. A kinin mint erős plazmaméreg hatásos mikrobaölő (emiatt "vetették be" koncentrált formában a malária ellen). Emellett tartósító hatása is van. Fehér színű üvegben csakhamar bomlani kezd: ennek egészségügyi vonzata még tisztázatlan. Látási zavarokat, allergiát okozhat és megfigyeltek a megszokott gyógyszerekkel való nemkívánatos reakciókat is.

 

Kvasziafa (nincs száma) ??

Hatóanyaga a fa szagtalan kvaszi(i)n nevű keserítőanyag. A bennszülöttek a kvasziafát gyo­morpanaszok, láz és galandférgek ellen használják. Németországban a kvasziafa pálinkaízesítő-anyagként engedélyezett és emellett rovarölőszerek adalékanyagaként is használják.

Csomósodást és lesülést gátló anyagok

A csomósodást gátló adalékok megakadályozzák az élelmiszer- részecskék összetapadását (pl. a lisztnél) illetve azt, hogy a késztermék odatapadjon a formához (a futószalaghoz, a tepsihez). Ezenkívül megakadályozzák az összeragadást (pl. a cukorkáknál), és biztosítják egyes anyagok szórhatóságát (pl. a sónál).

E907 Mikrokristályos viaszok ??

Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A kenőolaj- gyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokau­csuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű antioxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg.

 

Édesítőszerek és cukorhelyettesítők

Elsősorban a diabetikus és "light" termékek édesítésére használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy az édesítőszerek segítségével egy csapásra le lehet fogyni. Ez nem így van, sőt a szerek pont a túlsúlyosoknak okoznak problémát. Egy 80 000 nőn végzett nagyszabású amerikai felmérés arra az eredményre jutott, hogy az édesítőszer használóknál átlagban nagyobb mértékű volt a súlygyarapodás, mint a cukrot fogyasztóknál. Ezt a szerek étvágybefolyásoló hatásával magyarázzák. Az édesítőszereket disznók takarmányaiban pl. az étvágynövelési céllal alkalmazzák.

E950 Aceszulfám K ??   
Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább
nyilvánosságra soha nem hozott Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objektív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.

E951 Aszpartám ??

Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonú­riá­ban (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartámmal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltüntetni, hogy fenilalanint tartalmaz!

 

E952 Ciklamát ??

Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami az állatkísérletek szerint károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek.

 

E954 Szacharin ??

Mesterséges édesítőszer. Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Hólyagúti megbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elővigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel ill. környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztőszer. Az állatkísérletek nagy adagokban történő alkalmazás esetén hólyagdaganatot jeleztek.

 

E959 Neoheszperidin ??

Éretlen keserűnarancsból nyert édesítőszer. Az E959-et kiváltképp a bélflóra bontja le az anyagcsere-folyamataiban. Mivel az egyes emberek bélflórái eleve jelentősen különböznek egymástól a patkányokkal folytatott kísérletek nem sok meggyőző erővel bírnak (ezek egyébként az adalék ártalmatlanságát valószínűsítették).

 

Enzimek

Az enzimek természetes biológiai katalizátorok, amelyeket az élemiszergyártásban gyakran technológiai segédanyagként alkalmaznak. Mivel az enzimeket általában nem tisztítják, velük együtt mindenféle adalékanyag kerülhet az élelmiszerbe (pl. tartósítószerek). Az sem ritka, hogy a csírátlanítás érdekében az enzimeket sugárkezelik. Ráadásul a legtöbb enzim ún. "mellékaktivizálókat" is tartalmaz, vagyis további enzimeket, melyekkel a tisztított enzim toxikológiai vizsgálata során nem foglalkoznak. Az enzimek toxikológiai problémái sokrétűek és általában az előállítási folyamathoz kötődnek. Sok enzimet penészgombából, baktériumokból, vagy vágóállatok mirigyeiből nyernek. Ez annak az elméleti kockázatát vonja maga után, hogy a szervezetbe mikotoxinok, endotoxinok, vagy patogén csírák is bekerülnek. Mivel az érzékeny enzimekkel nagyon kíméletesen kell bánni, a szennyeződés veszélye nagyobb, mint bármely más termék esetében.

Pektinek (nincs számuk) ??

Nélkülözhetetlen a gyümölcslevek, a nektárok, a bor és a zöldségsűrítmények előállításánál. Lebontják a zöldség - és gyümölcsfélék támasztószövetét. Gyakran használják cellulózokkal

együtt, emellett az aromák kinyerésénél is fontos szerepe van. Hatásmechanizmusa során melléktermékként metanol keletkezik, ami különösen a csecsemőeledeleknél (pl. répapüré) lehet problémás.

 

 


Élelmiszer-adalékanyagok teljes listája sorszámmal és megnevezéssel
(A csillaggal és kék színnel jelöltekről részletes leírást olvashatunk a velük

kapcsolatos problémákról)

 

       100        Kurkuminok

       101        Riboflavinok

       102    *   Tartrazin

       104    *   Kinolinsárga

       110    *   Napnyugtasárga FCF, Narancssárga S

       120    *   Bíborkaktusz, Kárminsav, kárminok

       122    *   Azorubin, Carmoisin

       123    *   Amarant

       124        Ponszó 4R, Bíbortetű vörös A

       127    *   Eritrozin

       128        Vörös 2G

       129    *   Allura vörös AC

       131        Patentkék V

       132        Indigókék, Indigókarmin

       133        Brillantkék FCF

       140        Klorofill- és klorofillinek

       141        Klorofill- és klorofillin rézkomplexek

       142        Zöld S

       150a       Karamell - egyszerű

       150b       Karamell - szulfitos

       150c   *   Karamell - ammóniás

       150d   *   Karamell - ammónium-szulfitos

       151    *   Brillantfekete BN

       153        Növényi szén

       154    *   Barna FK

       155    *   Barna HT

       160a       Karotinok

       160b   *   Annatto, bixin, norbixin 

       160c       Paprikakivonat, kapszantin, kapszorubin

       160d       Likopin

       160e       Béta-apro-8'-karotinal (C30)

       160f       Béta-apro-8'-karotinsav (C30) etilésztere

       161b       Lutein

       161g   *   Kantaxantin 

       162        Céklavörös, betanin

       163        Antociánok

       170        Kalcium-karbonátok

       171    *   Titán-dioxid

       172        Vasoxidok és hidroxidok

       173        Alumínium

       174    *   Ezüst

       175        Arany

       180    *   Litolrubin BK

       200        Szorbinsav

       201    *   Nátriumszorbát

       202        Kálium-szorbát

       203        Kalcium-szorbát

       210    *   Benzoesav

       211    *   Nátrium-benzoát

       212    *   Kálium-benzoát

       213    *   Kalcium-benzoát

       214    *   Etil-(p-hidroxi-benzoát)

       215    *   Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)

       216    *   Propil-(p-hidroxi-benzoát)

       217    *   Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)

       218    *   Metil-(p-hidroxi-benzoát)

       219    *   Nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát)

       220    *   Kén-dioxid

       221    *   Nátrium-szulfit

       222    *   Nátrium-hidrogén-szulfit

       223    *   Nátrium-metabiszulfit

       224    *   Kálium-metabiszulfit

       226    *   Kalcium-szulfit

       227    *   Kalcium-hidrogén-szulfit (Kalcium-dihidrogén-diszulfit)

       228    *   Kálium-hidrogén-szulfit 

       230    *   Bifenil (difenil)

       231    *   Ortofenil-fenol

       232    *   Nátrium-ortofenil-fenolát

       233    *   Tiabendazol 

       234        Nizin

       235    *   Natamicin

       236        Hangyasav

       237        Nátriumformiát

       238        Kalciumformiát

       239    *   Hexametilén-tetramin

       242    *   Dimetil-dikarbonát

       249    *   Kálium-nitrit

       250    *   Nátrium-nitrit

       251    *   Nátrium-nitrát

       252    *   Kálium-nitrát

       260        Ecetsav

       261        Kálium-acetát

       262        Nátrium-acetátok

       263        Kalcium-acetát

       270        Tejsav

       280    *   Propionsav

       281    *   Nátrium-propionát

       282    *   Kalcium-propionát

       283    *   Kálium-propionát 

       284    *   Bórsav

       285    *   Nátrium-tetraborát (borax)

       290        Széndioxid

       296        Almasav

       297        Fumársav

       300        Aszkorbinsav

       301    *   Nátrium-aszkorbát

       302        Kalcium-aszkorbát

       304        Aszkorbinsav zsírsav-észterei

       306        Tokoferolok keveréke

       307        Alfa-tokoferol

       308        Gamma-tokoferol

       309        Delta-tokoferol

       310    *   Propil-gallát

       311    *   Oktil-gallát

       312    *   Dodecil-gallát

       315        D-eritroaszkorbinsav

       316        Nátrium (D-eritroaszkorbát)

       320    *   Butil-hidroxi-anizol (BHA)

       321    *   Butil-hidroxi-toluol (BHT)

       322        Lecitinek

       325        Nátrium-laktát

       326        Kálium-laktát

       327        Kalcium-laktát

       330        Citromsav

       331        Nátrium-citrátok

       332        Kálium-citrátok

       333        Kalcium-citrátok

       334        Borkősav (L(+))

       335        Nátrium-tartarátok

       336        Kálium-tartarátok

       337        Kálium-nátrium-tartarát

       338    *   Foszforsav

       339    *   Nátrium-foszfátok

       340    *   Kálium-foszfátok

       341    *   Kalcium-foszfátok

       343        Magnézium-foszfátok

       350        Nátrium-malátok

       351        Kálium-malát (almasav káliumsó)

       352        Kalcium-malátok (almasav kalciumsók)

       353        Metaborkősav

       354        Kalcium-tartarát

       355        Adipinsav

       356        Nátrium-adipát

       357        Kálium-adipát

       363        Borostyánkősav

       380        Triammónium-citrát

       385        Kalcium-dinátrium-(etilén-diami)-tetraacetát

       400        Alginsav

       401        Nátrium-alginát

       402        Kálium-alginát

       403        Ammónium-alginát

       404        Kalcium-alginát

       405        (Propán-1,2-diol)-alginát

       406        Agar

       407    *   Karragén (gyöngyzuzmó)       

       407a       Feldolgozott euchema moszat (PES)

       410        Szentjánoskenyér liszt

       412    *   Guar gumi (guar gyanta)

       413    *   Tragantmézga

       414        Gumiarábikum

       415        Xantán-gumi(xantán-gyanta)

       416        Karaya-gumi(kara-gumi)

       417        Tara magliszt (tara-gumi)

       418        Gellán-gumi

       420        Szorbit

       421        Mannit

       422        Ammóniumfoszfátid (Glicerin)

       425        Konyakgumi, konyak-glukomannán

       431        Polioxietilén (40) sztearát

       432        Polioxietilén-szorbitán-monolaurát (poliszorbát 20)

       433        Polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80)

       434        Polioxietilén-szorbitán-monopalmitát (poliszorbát 40)

       435        Polioxietilén szorbitán-monosztearát (poliszorbát 60)

       436        Polioxietilén-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65)

       440        Pektinek

       442        Ammónium-foszfatidok (fosfátsavak ammóniumsói)

       444        Szacharóz-acetát-izobutirát

       445        Glicerinészter fagyantából

       450    *   Difoszfátok (Pirofoszfátok)

       451    *   Trifoszfátok

       452    *   Polifoszfátok

       459        Béta-ciklodextrin

       460        Cellulóz (mikrocellulóz, cellulózpor)

       461        Metil-cellulóz

       463        (Hidroxi-propil)-cellulóz

       464        (Hidroxi-propil)-metil-cellulóz

       465        Etil-metil-cellulóz

       466    *   (Karboxi-metil)-cellulóz

       468        Térhálós nátrium-karboxi-metilcellulóz

       470a       Zsírsavak nátrium-, kálium-és kalcium sói

       470b       Zsírsavak magnézium sói

       471        Zsírsavak mono- és digliceridjei

       472a       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- észterei

       472b       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav- észterei

       472c       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav- észtere

       472d       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav- észterei

       472e       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav 
                  észterei

       472f       Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav és borkősav-
                  észterei

       473        Zsírsavak szacharóz észterei

       474        Szacharóz gliceridjei

       475        Zsírsavak poliglicerin észterei

       476        Poliricinolsav poligliceridje

       477        Zsírsavak propán-1,2-diol észterei

       479b       Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és
                  digliceridjeivel reagáltatva

       481        Nátrium-sztearoil-2-laktilát

       482        Kalcium-sztearoil-2-laktilát

       483        Sztearil-tartarát

       491        Szorbitán-monosztearát

       492        Szorbitán-trisztearát

       493        Szorbitán-monolaurát

       494        Szorbitán-monooleát

       495        Szorbitán-monopalmitát

       496        Szorbitán-trioleát

       500        Nátrium-karbonátok

       501        Kálium-karbonátok

       503        Ammónium-karbonátok

       504        Magnézium-karbonátok

       507        Sósav

       508        Kálium-klorid

       509        Kalcium-klorid

       510    *   Ammóniumklorid (szalmiák)

       511        Magnézium-klorid

       512        Ón(II)-klorid

       513        Kénsav

       514        Nátrium-szulfátok

       515        Kálium-szulfátok

       516        Kalcium-szulfát

       517        Ammónium-szulfát

       520        Alumínium-szulfát

       521        Alumínium-nátrium szulfát

       522        Alumínium-kálium szulfát

       523        Alumínium-ammónium szulfát

       524        Nátrium-hidroxid

       525        Kálium-hidroxid

       526        Kalcium-hidroxid

       527        Ammónium-hidroxid

       528        Magnézium-hidroxid

       529        Kalcium-oxid

       530        Magnézium-oxid

       535        Nátrium-ferro-cianid

       536        Kálium-ferro-cianid

       538        Kalcium-ferro-cianid

       539        Nátrium-tioszulfát

       540    *   Kalcium-difoszfát

       541    *   Savanyú alumínium-nátrium-foszfát

       543    *   Nátrium-kalcium-polifoszfát

       544    *   Kalcium-polifoszfát

       550        Nátrium-szilikátok

       551        Szilícium-dioxid

       552        Kalcium-szilikát

       553a       Magnézium-szilikátok

       553b       Talkum

       554        Alumínium-nátrium-szilikát

       555        Alumínium-kálium-szilikát

       556        Alumínium-kalcium-szilikát

       558        Bentonit

       559        Alumínium-szilikát (kaolin)

       570        Zsírsavak

       574        Glükonsav

       575        Glükono-delta-lakton

       576        Nátrium-glukonát

       577        Kálium-glukonát

       578        Kalcium-diglukonát

       579        Vas(II)-glukonát

       585        Vas(II)-laktát

       620    *   Glutaminsav

       621    *   Nátrium-glutamát

       622    *   Kálium-glutamát

       623    *   Kalcium-diglutamát

       624    *   Ammónium-glutamát

       625    *   Magnézium-diglutamát

       626        Guanilsav

       627        Dinátrium-guanilát

       628        Dikálium-guanilát

       629        Kalcium-guanilát

       630        Inozinsav

       631        Dinátrium-inozinát

       632        Dikálium-inozinát

       633        Kalcium-inozinát

       634        Kalcium-5'-ribonukleotidok

       635        Dinátrium-5'-ribonukleotidok

       636        Maltol

       637        Etilmaltol

       640        Glicin és nátrium sója

       641        L-leucin

       900        Dimetil-polisziloxán

       901        Fehér és sárga méhviasz

       902        Kandelilla viasz

       903        Karnauba viasz

       904        Sellak

       905        Ásványolaj, élelmiszer tisztaságú

       907    *   Mikrokristályos viaszok

       911        Zsírsavak metil észterei

       912        Montánsav észterek

       914        Oxidált polietilén viasz

       916        Kalcium-jodát

       917        Kálium-jodát

       920        L-cisztein és hidrokloridjai (nátrium- és káliumsók)

       921        L-cisztin és hidrokloridjai (nátrium és káliumsók)

       925    *   Klór

       926    *   Klórdioxid

       927b       Karbamid

       938        Argon

       939        Hélium

       941        Nitrogén

       942        Dinitrogén-oxid

       943 b      Izobután

       948        Oxigén

       949        Hidrogén

       950    *   Aceszulfám K

       951    *   Aszpartám

       952    *   Ciklaminsav és ciklamátok

       953        Izomalt

       954    *   Szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói

       957        Taumatin

       959    *   Neoheszperidin DC

       965        Maltit

       966        Laktit

       967        Xilit

       999        Quillaja kivonat

       1103       Invertáz

       1105       Lizozim

       1200       Polidextróz

       1201       Polivinil-pirrolidon

       1202       Polivinil-polipirrolidon

       1404       Oxidált keményítő

       1410       Monokeményítő-foszfát

       1412       Dikeményítő-foszfát

       1413       Foszforilezett-dikeményítő-foszfát

       1414       Acetilezett-dikeményítő-foszfát

       1420       Acetilezett-keményítő

       1422       Acetilezett-dikeményítő-adipát

       1440       (Hidroxi-propil)-keményítő

       1442       (Hidroxi-propil)-dikeményítő-foszfát

       1450       Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát

       1505       Trietil-citrát

       1517       Diacetin

       1518       Triacetin

       1519       Benzil-alkohol

       1520       Propilénglikol

       1521       Polietilénglikol      

 

       Sorszám nélkül:

 

               *   Kinin

               *   Kvasziafa

               *   Pektinek

Az E-számok keresése:

Felsorolásunk az élelmiszer-adalékanyagok E-számait a könnyebb kereshetőség végett emelkedő számsorrendben tartalmazza. Az E-szám után az adalékanyag hivatalos magyar kémiai elnevezése szerepel (egy-két esetben kénytelenek voltunk az eredeti német helyesírást meghagyni). Ahol rendelkezünk az adott adalékanyagról részletesebb leírással, magyarázattal, a nevére kattintva megtekinthetjük.

A "problémás" adalékok:

Az egyes elnevezések után esetenként feltüntetett *-jelzés arra utal, hogy az általunk alapul vett valamelyik forrásmunka az adalékot egészségvédelmi szempontból "problémásnak" minősítette. Ilyen jelzés híján az adalékok a forrásmunkák szerint egészségvédelmi szempontból aggálytalanok. A "problémás" adalékok listáját külön is kiemeltük. A listában az adalékanyag nevére kattintva szintén megtekinthetjük a hozzá tartozó részletesebb magyarázatot.

A "problémás" E-adalékanyagok szövege nagyrészt az kisebb részben ÖKO-TEST anyagának, az ORF kiadványában foglaltak lefordítása (minimális rövidítéssel). Ezért szerepel néhol a szövegben "hazai" (német ill. osztrák) hivatkozás. A fenti forrásmunkák ugyan a teljes E-listát tárgyalják, a teljes fordításra azonban nekünk nem volt kapacitásunk.

A német füzet anyagába beépített osztrák hivatkozásokat kurzív (dőlt) szedéssel emeltük ki. Az adalékanyag száma, elnevezése után átvéve az ÖKO-TEST füzetben alkalmazott jelöléseket "?" vagy " ??" jelzések utalnak a probléma milyenségére. Megfejtésük a következő:

n     ? = megfelelő színvonalú vagy nem kielégítő vizsgálatok híján végleges értékelés még nem lehetséges ill. egyéb okból alapos kétség fér az adalék probléma-mentességéhez

?? = a már ismert tények arra utalnak, hogy az adalék felhasználási engedélye visszavonandó vagy legalábbis erősen korlátozandó.

 

Felhasznált irodalom

 

¨     E-Nummern-Liste (Lebensmittel-Zusatzstoffe) ÖKO-TEST Verlag GmbH and o., Frankfurt
(3. átdolgozott kiadás)

¨     Lebensmittel-Zusatzstoffe Konsumentenredaktion des ORF, Wien

¨     Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. tv. és annak végrehajtására 1/1996. (I.9.)
számon megjelent FM-NM-IKM együttes rendelete

¨     40/1995. (XI.16.) FM sz. rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól (I. kötet)

¨     Dr. Sohár Pálné Dr. Domoki János: Az élelmiszer adalékok E-számrendszere
(OÉTI, Budapest, 1997.)

¨     1-2-89/107 sz. előírás "Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásairól".

¨     MSZ 14476-86 sz. OSZ az "Élelmiszer-adalékanyagok és technológiai segédanyagok"-ról

¨     Mindennapi ételünk és az adalékanyagok (Lélegzet, 1996/12.)

 

***

¨     Szerkesztette és a bevezetőt írta: dr. Kalas György

¨     Fordította: Nagy Colette, Nagy Péter, Kalas Györgyi

¨     Számítógépes munka: Szilágyi László (HuMuSz)

¨     Rajzok: Lajtmann Csaba (Reflex Egyesület)

¨     Készült: a Hulladék Munkaszövetség gondozásában

¨     Kiadja: Ökológiai Stúdió Alapítvány
(9028. Győr, Vándor u. 9.)

¨     Internetre átdolgozta:

Eszenyei Emese és Tepliczky István

¨     Köszönjük, hogy a munkánkhoz segítséget nyújtottak:

Jörg Becker (Ditzingen, Németország), dr. Kónya Melinda (Győr), Kovács Orsolya (Budapest)

¨     Külön köszönet Jürgen Stellpflug úrnak (az ÖKO-TEST Verlag igazgatójának) a
magyar kiadás engedélyezéséért.

¨     Besonderen Dank an Herrn Jürgen Stellpflug, Direktor des ÖKO-TEST Verlags,
für die Erlaubnis zur ungarischen Ausgabe.

¨     Kiadva a KKA közcélú keretéből, a magyar környezetvédő mozgalom támogatásával, 1997.

 

 

 

© Copyright

Zöld Pók Hálózat 1997-98.

 

 

 

 

FIGYELEM: Az élelmiszer-adalékanyagok listája a Wikipedia online lexikonban 14 nyelven megtalálható. Az angol változat címe: http://en.wikipedia.org/wiki/E_number (Erről az oldalról tovább lehet lépni a többi nyelvre.)

Az Európai Unió által jóváhagyott táblázatokban külön színnel jelölik az édesítő-, a színező- és a vegyes E-számokat. Az Európai Unió országaiban egységesen használják az E-számokat. Az Unión kívüli országokban viszont az INS jelölést használják . (International Numbering System for Food Additives: Élelmiszeradalékanyagok Nemzetközi Számozási Rendszere.) Az INS rendszer tartalmazza az E-számokat, továbbá az Unióban nem engedélyezett adalékanyagokat is.


Engedélyezett adalékanyagok az ökológiai élelmiszer-előállításban

 

 

Sokan úgy gondolják, hogy az ökológiai élelmi­szerek előállítása során semmiféle segédesz­közt nem le­het igénybe venni. Ezt sugallták a korábban szamizdatként széles körben terjesz­tett E-szám jegyzé­kek. Sietek le­szögezni, igen fontos figyelem­keltő akciónak minősítem ezeknek a kiáltványok­nak a terjesztését, annak  ellenére, hogy a nagy igyekezet­be némi hiba is csúszott, pl. rák­keltő hatásúnak bélyegezték a citromsavat. Felrázták az álmos fogyasztói tudatot Csipkerózsika­álmából. Oly­annyira sikerült ez, hogy ma a vásárlók jelentékeny része úgy gondolja, ha egy ter­méken akár egy E-szám is dísze­leg, az a Sátán műve. Az ily sommás vélekedésnek könnyen áldozatul eshetnek az igen kiváló bio- (öko-) élelmisze­rek is. Éppen ezért közöljük a bi­ológiái (ökológiai) termesztés­-fel­dolgozás során megengedett adalékok, segédanyagok, vivő­anyagok stb. teljes körét. Meg fognak lepődni, hányféle anyagot engedé­lyez a rendszer. Egyéb­ként a részletes felsorolás része a közelmúltban megjelent ökogazdál­kodási rendeletnek.

Kérem tegyék el, fénymásolják le, vagy vágják  ki a következő sorokat, hogy a hétvégi nagy­be­vá­sárlások után böngészhessenek, vajon a be­spájzolt élelmiszer tartalmaz-e adalékanyago­kat a listán túlmenően is? A fogyasztók növekvő E-szám fóbiája miatt a gyártók újabban az adalékanyagok teljes nevét írják rá a csomagolásra. Ezzel tovább romlott a helyzet. Ezek a hosszú és többnyire latin nevek ugyanis sok helyet foglalnak, ezért csak olvashatatlanul apró betűkkel tudják feltüntetni őket. (Ha nagyítóval sikerül kisilibizálnunk, írjuk be a szövegszerkesztő kereső ablakába, és a program ebben a dokumentumban egy pillanat alatt megtalálja a hozzá tartozó E-számot.)

Még mielőtt a felsoroláshoz fognánk, egy kis kitérő az ökoélel­miszerek kötelező jelö­lése érdeké­ben. Ezentúl rendelet írja elő, hogy a Magyarországon forgalomba ho­zott (bio)élel­mi­szere­ken kötelezően sze­repelnie kell a következő minősítő mon­datnak: Ellenőrzött ökológiai termesz­tésből! Ezek után lássuk azokat az adalék­anyagokat, amelyeket minden gond nélkül lehet alkalmazni az ökológiai termesztési rendszerben: Vagyis az ökológiai termékek előállí­tásánál is használhatók segédanyagok, adalékanyagok, ám ezek egyike sem szintetikus készítmény. Megnyugtatásul közöljük, hogy a génmanipulált szerve­zetek alkalmazása, valamint a termékek ionizáló sugárral (radioaktív sugárral) történő kezelése szigorúan tilos! A magyar jogszabály egyébként tel­jes szinkronban van az Európai Unió hasonló jogszabályaival! Ha a fenti fel­sorolással kapcsolatban bármi kérdé­sük merülne fel, vagy az ellenőrzéssel összefüggésben lennének kérdéseik, kérem, hívják fel a Biokontroll Hungária  Közhasznú Társaságot a 355 7155-ös  telefonszámon.

 

 

E-számok     Megnevezés             Speciális alkalmazási feltételek

 

E170        Kalcium-karnonátok

E270        Tejsav

E290        Szén-dioxid

E296        Almasav

E300        Aszkorbinsav

E306        Természetes tokoferol    Antioxidánsként zsírokban,
                                        olajokban

E322        Lecitinek               

E330        Citromsav               

E333        Kalcium-citrát

E334        Borkősav/L/+//

E341        Monokalciumfoszfát       Kelesztő anyag önkelesztő
                                        lisz
tekben

E335        Nátrium-tartarát

E336        Kálium-tartarát

E400        Alginsav

E401        Nátrium-alginát

E402        Kálium-alginát

E406        Agar-agar

E407        Karragén

E410        Szentjánoskenyérliszt

E412        Guar gumi

E413        Tragantmézga

E414        Gumiarábikum

E415        Xantán-gumi

E416        Karaya-gumi

E440        Pektin

E500        Nátrium-karbonátok

E501        Kálium-karbonátok

E503        Ammónium-karbonát

E504        Magnézium-karbonátok

E516        Kalcium-szulfát               Hordozóanyag

E524        Nátrium-hidroxid              Felületi kezelésre

E938        Argon              

E941        Nitrogén           

E948        Oxigén

 

 

 

Megengedhető technológiai segédanyagok

 

 Megnevezés                                         Speciális alkalmazási feltételek

 

víz                           

Kalcium-klorid                 Koagulálószer[1]

Kalcium-karbonát              

Kalcium-hidroxid              

Kalcium-szulfát                Koagulálószer

Magnézium-klorid               Koagulálószer

Kálium-karbonát                Szőlő szárításához

Nátrium-karbonát               Cukorgyártás

Nátrium-hidroxid               Cukorgyártás, repceolajelőállítás

Citromsav                      Növényolaj-előállítás és
                                  ke
ményítőhidrolízis

Kénsav                         Cukorgyártás

Szén-dioxid                   

Nitrogén

Etanol                         Oldószer

Csersav                        Szűrési segédanyag

Tojásfehérje-albumin          

Kazein

Zselatin                      

Vizahólyag                    

Növényi olajok                 Zsírzó formakiválasztó vagy
                                  habzásgátló

Szilikagél vagy kolloid oldata

Aktív szén                    

Talkum

Bentonit

Kaolin

Kovaföld

Perlit

Mogyoróhéj

Rizsliszt

Méhviasz                       Pl. formakiválasztó szer

Karnauba viasz                 Pl. formakiválasztó szer

 

 

 

 

                                                                                                     

© Copyright

Frühwald Ferenc

Természetgyógyász Magazin 2000. március

1027. Budapest, Kapás u. 26-44. D-lépcsőház, IV. em. 11.

Tel/fax: 315 1725, E-mail: tgym@mail.datanet.hu


 

 

TARTALOMJEGYZÉK

 

 

Élelmiszer-adalékanyagok azaz a "misztikus" E-számok......................... 1

ELŐSZÓ...................................................................................................... 1

Az adalékanyagokról.................................................................................. 4

A lehetséges egészségügyi hatásokról......................................................... 4

Fogyasztói tanácsok.................................................................................... 5

Az E-számokról........................................................................................... 6

Színezékek.................................................................................................... 7

Tartósítószerek............................................................................................ 8

Antioxidánsok........................................................................................... 11

Sűrítőanyagok........................................................................................... 12

Emulgeálószerek........................................................................................ 13

Savanyúságot szabályozó anyagok.......................................................... 13

Aromák és ízfokozók................................................................................. 14

Csomósodást és lesülést gátló anyagok.................................................... 14

Édesítőszerek és cukorhelyettesítők......................................................... 15

Enzimek..................................................................................................... 15

Felhasznált irodalom................................................................................. 23

Engedélyezett adalékanyagok az ökológiai élelmiszer-előállításban....... 25

Megengedhető technológiai segédanyagok.............................................. 26

TARTALOMJEGYZÉK........................................................................... 28

 

 

 

  

 

A javított, kiegészített és egybeszerkesztett listák a

Kun Elektronikus Könyvtárban

találhatók meg

(E-számok webkapocs)

Cím: https://kunlibrary.net

 


 

KÖNYVEIM ÁTFOGÓ ISMERTETÉSE

 

Ön is nap mint nap tapasztalja, hogy civilizációnk egyre mélyülő válságban van. A fokozódó környezetszennyezés emberek millióit betegíti meg, és nem sok hiányzik ahhoz, hogy a természet vég­leg elpusztuljon. Ezzel egyidejűleg rohamosan csökken az életszínvonal; nem csak nálunk, hanem már a nyugati országokban is mind több ember él nyomorszinten. Ehhez járul még az emberi meg nem értésből, a tudati fejlődés alacsony szintjéből eredő békétlenség, ami az erőszak megállíthatatlan terjedéséhez, a világ mind több pontján fellángoló háborús tűzfészkek és különféle merényletek kialakulásához vezet. Ebből a helyzetből azonban van kiút.

Az ezoterikus kutatások általam összefoglalt legújabb eredményei, valamint a saját ötleteim lehetővé tennék a kilábalást a jelenlegi bajainkból. Az elmúlt évek során erőfeszítéseim eredményeként négy olyan könyvem is született, amelyek széles nyilvánosság elé kerülve képesek lennének kimozdítani a világot reménytelennek látszó helyzetéből. Az „Ezoterikus körkép” című könyvem fő profilja a természetgyógyászati módszerek ismertetése. Ennek során részletesen bemutatásra kerül az Agykontroll, az akupunktúra, az elektrostimuláció, különféle kiegészítő természetgyógyászati módszerek, valamint egy általam kidolgozott új gyógyító eljárás, a magnetopresszúra. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nem kell hozzá más, csak egy mágnesrúd. Ezáltal a betegek gyógyítási költsége úgyszólván nullára csökken, sőt az akupunktúra szabályainak elsajátítása után bárki otthon is alkalmazhatja ezt az eljárást. A növekvő szegénység, és a rohamosan dráguló gyógyszerek következtében ennek a módszernek az elterjedése sokat javíthatna ezen a mind szélesebb népréteget érintő helyzeten.

Ez a mű átfogó tanácsokat ad az egészséges táplálkozással kapcsolatban is, sőt foglalkozik a lélek gyógyításával, és kitér a hit szerepére a modern társadalomban. Ennek kapcsán megismerhetjük Jézus ma is érvényes tanításait, és azok kihatásait társadalmunk fejlődésére. Ezáltal érthetőbbé válnak a túlhaladott társadalmak pusztulásának okai. Összefoglalja a karmaelmélet lényegét, és felhív­ja a figyelmünket az ok-okozati törvény egyéni és közösségi kihatásaira. Beszél a Jó és a Rossz küzdelmé­ről, valamint a szabad akarat érvényesüléséről, s megtudhatjuk a fejlődésünket szabályozó el­lenerő mértékét. Egy átfogó aforizma- és közmondásgyűjtemény rávilágít a fejlődésünket segítő, illetve hátráltató erők lényegére. Közbevetőleg hasznos tanácsokhoz juthatunk a jótékonykodás legcélsze­rűbb módjáról is. Részletes képet kaphatunk a világegyetemet működtető lények hierarchiájáról, a mennyország csodálatos világáról. Fény derül az univerzum születésének és szükségszerű pusz­tulá­sának rejtélyére, valamint az idő lényegére, s kialakulásának okára. Rendkívül érdekes a múlt, a jelen és a jövő egymásba fonódása, és egyidejű zajlása. Ezeket a fogalmakat csak a fizikai világ idődimenziója különítette el egymástól. A valóságban folyamatosan kihatnak egymásra, állandóan átalakítják egymást. A formálásukban kivétel nélkül minden ember részt vesz, de nekünk csak a jelen és a jövő befolyásolására van lehetőségünk.

Megtudhatjuk ebből a műből, hogy mi az élet határköve, és mi az élettelen anyag élővé válásának kritériuma. Feltárja a Fülöp-szigeteki gyógyítók által alkalmazott sebészeti eljárás fizikai alapjait, valamint azt, hogy mi teszi lehetővé a parapszichológiai jelenségek előidézését. Alapos ismereteket nyújt a földsugárzásokról, valamint a különböző tárgyakból kiáramló formasugárzásokról, és ismerteti a velük szembeni védekezés módjait. A szubatomi energiasugárzás fizikai jellemzőinek boncolása során minden bizonnyal felkelti figyelmünket az a sok mindent megmagyarázó feltételezés, hogy a gravitációs kisugárzás és az éteri sugárzás áramlási sebessége 12 nagyságrenddel meg­haladja a fénysebességet. Ennek alapján érthetővé válik, hogy a több ezer fényévnyire lévő csil­lagok miért képesek befolyásolni a sorsunkat, és arra is magyarázatot kapunk, hogy a SETI programban tevékenykedő kutatók miért nem találnak rádióhullámokat a világűrben. Az éter mozgástörvényeinek ismertetése világossá teszi számunkra az égitestek, valamint az atomi részecskék viselkedésének alapvető azonosságát. Ezen túlmenően sok olyan érdekességet tartalmaz, amely segít megérteni az élet célját, a bennünket körülvevő világ bonyolultságát. Mindezen hatások összegzéseként életünk szinte minden szférájára kiterjedően megismerhetjük a várható jövőnket.

Mivel ezek a dolgok csak összefüggéseikben vizsgálhatók, az egyes fejezetek végén kitértem az ezotéria egyéb területeire is. Ennek során olyan fizikai felfedezésekre jutottam, amelyekkel felszámolhatnánk az egyre súlyosabbá váló környezetvédelmi és egzisztenciális gondjainkat. Ezt az teszi lehetővé, hogy sikerült közös alapra hoznom a jelenleg ismert parapszichológiai jelenségek mindegyikét. A szubatomi energia hasznosítási módjain kívül szó van még ebben a műben a rák legyőzésének, valamint a vírusok és baktériumok fizikai úton történő elpusztításának feltehetően egyetlen le­hetséges eljárásáról, az antigravitációs erőgép kivitelezési módjáról, a külső áramforrást nem igény­lő villanymotorok működési elvéről, valamint az UFO-építés szabályairól. Az általam ismertetett új fizikai törvények lehetővé teszik, hogy villamos áramot nyerjünk ki az anyagból anélkül, hogy pri­mér energiát fektetnénk be. Ezeknek a szubatomi alapon álló készülékeknek a gyártásba vé­telével végtelen mennyiségű ingyen energiához jutunk, ami nem csak olcsóbbá teszi az ipari termelést és a közlekedést, hanem megszünteti a környezetszennyezést is. Az antigravitációs hajtómű tel­jesen új ala­pokra helyezi a légi közlekedést, és lehetővé teszi a nagy távolságú űrutazásokat. A könyv vé­gén, a világot működtető rejtett erők feltárásának kiteljesítéseként be fogjuk látni, hogy a fizikusok által tagadott éter nagyon is létezik. Sőt nem csak létezik, hanem szabályozza a világegyetem működését. Stabilizálja az égitestek haladásának irányát, sebességét; létrehozza a tehetetlenségi erőt, sőt még a rovarok repülését is lehetővé teszi. Az éternek köszönhető, hogy az univerzum nem omlik össze, és hogy az összehúzódása ugyanannyi ideig fog tartani, mint a tágulása. Ezek a felismerések jelentős változást fognak előidézni az élet minden területén, sőt megváltoztatják a gondolkodásunkat, és elindítják az emberiség fejlődését egy magasabb rendű civilizációhoz vezető úton.

A „Reformételek ínyenceknek” című könyvem a reformtáplálkozás jegyében készült, és azt kívánja bizonyítani, hogy hús nélkül is változatosan lehet táplálkozni anélkül, hogy a korábban megszokott ízekről a legcsekélyebb mértékben le kellene mondanunk. Ezt az teszi lehetővé, hogy kikísérleteztem egy fűszerkeveréket, ami olyan ízt ad a szójának, hogy senki sem tudja megkülön­böz­tetni a hústól. A magas fokon kidolgozott szójás ételeken kívül megtalálhatók benne, a hagyományos ételek egészségkímélő változatai, valamint számos ételkülönlegesség. A házilagos tartósítással foglal­kozó rész pl. a trópusi gyümölcsöktől kezdve a mezei gyümölcsökig igen sok dzsem és lekvár elké­szítési módját tartalmazza. Ezenkívül fellelhető benne a fűszerpaprika házilagos gyártásának eljárása, a különféle zöldségek természetes savanyításának részletes módja, minden egyes tejtermék házi készítési leírása, a száraztészta, a rétestészta és a tésztahús előállításának tudnivalói, valamint az is, hogyan lehet otthon féláron finomabb és egészségesebb kenyeret sütni, mint ami a boltokban kapható. Ráadásul a több mint 600 recept olyan részletességgel van leírva, hogy a kezdők is könnyen boldogulhatnak vele.

Ezen túlmenően megismerhetjük belőle az egzotikus gyümölcsök széles választékát, és a vegán táplálkozási módot követők is találhatnak benne színvonalas recepteket. Sok hasznos tanácsot tartalmaz ez a könyv a nyersanyagok vásárlásával, tárolásával és feldolgozásával kapcsolatban is. Jelentősen növeli ennek a rendhagyó szakácskönyvnek az értékét, hogy a IV. fejezete részletes és átfogó taná­csokat ad a jelenleg ismert összes háztartási eszköz, valamint készülék célszerű beszerzéséről, s szak­szerű használatáról. A V. fejezetéből megtudhatjuk, hogy milyen jövő vár ránk táplálkozás terén, és megismerhetjük a legújabb ételkészítési s tartósítási eljárásokat. Emellett olvashatunk még a régi gyümölcs- és zöldségfajták újbóli termesztésbe vételéről, és a bio-szupermar­ketek térnyeréséről. Ezt követően az is kiderül belőle, hogy miért nem terjed nálunk a korpás kenyér fogyasztása. Végül megoldást találhatunk a magyar mezőgazdaság értékesítési problémáira.

Az „Ezotéria kiteljesedése” című könyvem tulajdonképpen az „Ezoterikus körkép” folytatása. Ebben a műben a korábbi témák még részletesebben vannak kifejtve, hogy könnyebbé váljon a gyakorlati megvalósításuk. Ezen túlmenően olyan működési alapelveket is tartalmaz, amelyek kutatók ezrei számára teszik lehetővé, hogy elinduljanak ezen az úton, és végre hathatós eredményeket érjenek el. Megtudhatjuk belőle azt is, hogy a világ különböző országaiban élő kutatók, és fejlesztők milyen készülékekkel próbálják a szabadenergiát kinyerni, s ezek közül számunkra melyek a legperspektivikusabbak.

Mivel a legegyszerűbb, a legveszélytelenebb, és emellett a legjobb hatásfokú energiatermelő készülék a Tesla-konverter, részletekbe menően is tájékozódhatunk létrejöttének körülményeiről, és felhasználási területeiről. Ezek egyike az adóállomás nélküli hang-és képvétel, továbbá a kozmikus kapcsolatteremtés. A rádió- és tévéműsorszórás, valamint a mobil telefonálás is forradalmi változás előtt áll. Nem lesz szükség reléállomásokra, műholdakra, mert a központi adóállomás által kisugárzott jelek a földgolyón is átjutva behálózzák az egész világot. A Tesla-konverter rekonstruálásának előse­gítése érdekében magyarázatot kapunk legkritikusabb alkatrészének, a csatoló diódának működési módjáról. Megismerhetjük a földönkívüliek által használt energiatermelő eljárást, a 115-ös rend­számú elem gerjesztését. Felvilágosítást kaphatunk a három leggyakoribb UFO-hajtómű, a hi­ganycirkulációs motor, a gyűrűs reaktor és a kristályos hajtómű működési mechanizmusáról. Ezzel kapcsolatban tisztázódnak a korábbi UFO-balesetek okai, és fény derül a Tunguzka meteorit rejtélyére, valamint a St. Pière városkát elpusztító tűzfelhő eredetére. Átfogó lépet kapunk a náci Német­ország UFO-programjáról, Hitler csodafegyverként emlegette csészealjairól. Nyomon követhetjük az elrabolt német kutatók sorsát, és megtudhatjuk, hogy miért siklott félre a győztes hatalmak rakétakutatása.

Kiderül ebből a könyvből az is, hogy miként tehető az anyag átláthatóvá és láthatatlanná. Nem titok többé, hogy atlantiszi elődeink természetes kristályból kinyert szubatomi energiasugárzással tették a nehéz tárgyakat súlytalanná, és ezáltal könnyen mozgathatóvá. A földönkívüliek mesterségesen előállított kristályt használnak erre a célra, ami erősebb változatban sugárfegyverként is alkalmazható. A kis intenzitású sugarakat kibocsátó kristályokkal gyógyítanak, és sebhelymentes operációkat végeznek. Emellett megismerkedhetünk olyan misztikus készülékekkel, mint az időgép, a bűncselekmények leleplezésére is alkalmas kronovizor, vagy a földönkívüliek felderítő szondája. Megtudhatjuk hogyan működött a bibliai frigyláda, és mi volt az az eszköz, amely a gyémántot is úgy vágta, mint a kés a vajat. Tájékozódhatunk a szubatomi energiarészecskék méretéről, ami jelen­tős mértékben elősegíti az ezoterikus jelenségek megértését. Ötleteket kaphatunk az energiakeltés legegy­szerűbb módjának, a szolitonos gerjesztésnek, illetve az éteri részecskék nagy hatásfokú elektro­mágnesekkel való mozgatásának kivitelezésére. Ez már most lehetőséget ad arra, hogy a nagy áram­felvételű készülékek (izzólámpák, villanytűzhelyek, villanykályhák, bojlerek) fogyasztását a töredé­kére csökkentsük. Megérthetjük ebből a műből a többdimenziós világ fizikai alapjait, és azt is, hogy mi miért nem vagyunk képesek érzékelni sem a párhuzamos univerzumokat, sem a túlvilági lényeket.

Ennek a könyvnek azonban nem az ezotériában elért műszaki eredmények ismertetése a fő feladata, hanem a tudati felvilágosítás elősegítése, amely lehetőséget kínál pusztuló világunk megmentésére. Helyzetünk tarthatatlanságának bizonyítására részletes tájékoztatást kaphatunk környezetromboló tevékenységünk kihatásairól. Kiderül ebből a könyvből, hogy milyen jövő vár ránk, ha nem teszünk semmit a természet megmentése érdekében, hogyan fog elpusztulni a civilizációnk. Az apokalipszis elkerülésére azonban megvan a lehetőségünk, és ez a mű a kiút megtalálásáról, az előremenekülés lehetséges módjairól is szól. Életmódunk megváltoztatása érdekében feltárja mindazokat a visszásságokat, amelyek civilizációs fejlődésünk eddigi legmélyebb pontjára taszított bennünket. A társadalmi és politikai rendellenességeken kívül tájékoztatást kapunk a boldogságunkat akadályozó jelenségekről, pl. az új kormányok szociális érzéketlenségéről, a növekvő munkanélküliségről, az elszegényedésről, az infláció felpörgetéséről, a statisztikai adatokkal való manipulálásról, a sor­sunkat leginkább befolyásoló problémák elhallgatásáról, az ország kiárusításáról, a kereskedelemben tapasz­tal­ható szélhámosságokról, és önpusztító magatartásunkról. Helyzetünket súlyosbítja az önismeret hiánya, az elidegenedés, a közöny, az erkölcsi normák fellazulása, a gazdagok és szegények közötti ellentét fokozódása, a karvalytőke megjelenése, a bűnözés elharapózása, valamint a fegyverkezési hajsza. Nem kis zavart okoz a nők emancipálódásából eredő identitászavar, a háború a nemek között, a párkapcsolatok elanyagiasodása, a generációs bomba, a korán kezdett nemi élet veszélyei, a tele­ví­zió hatása a gyerekekre, a gyermekkori bűnözés, a szeretethiány, a kultúra elsekélyesedése, a reklám­invázió, a szekták tevékenysége, és a túlélési technikák feledésbe merülése.

Járulékos információként megtudhatjuk ebből a műből azt is, hogy a fizikai test a magunkkal hozott asztráltestbe nő bele. Magyarázatot kaphatunk arra, hogy mi a részleges teleportáció, miként vállalhatjuk át mások karmikus adósságterhét, mikor költözik be a lélek az újszülött testébe, az értékes lelkek miért nem akarnak rendezetlen párkapcsolatban élők gyermekeként megszületni, és mi­lyen veszélyei vannak a parapszichológiai képességek idő előtti kifejlesztésének. Nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy az őszinte megbánás képes elhárítani fejünk fölül a bajt, és hogy az öngyilkosság a legértelmetlenebb cselekedet a világon, mert semmit nem old meg, sőt súlyosbítja a problémát. Megismerhetjük a halottak lelkének irányítási módját, a klinikai halálból visszatértek értékrendjének megváltozását, a munka valódi szerepét az életünkben, és rá fogunk jönni arra, hogy sem a sorsunk, sem a jövőnk nincs előre megírva. Értesülhetünk arról, hogy a mennyországban is van szex, és hogy ott sem érzi jól magát mindenki. Kiderül ebből a műből az is, hogy miért nem célravezető a bosszúállás, Isten miért hagyja, hogy háborúzzunk, és hogy miért nem emlékszünk előző életeinkre.

Sokak számára elképesztő lesz az a megállapítás, hogy nincs nagyobb csapás a gazdagságnál, a szegénység sok mindenre megtanítja az embert, és hogy az élet legmélyebb értelme a szenvedés. Azt is kevesen tudják, hogy a szerencsejátékok a Sátán fennhatósága alá tartoznak. Részletes képet kaphatunk a démoni erők világunkban folytatott manipulációiról, de azt is megtudhatjuk, hogy miként védekezhetünk ellene. Egy nemzetközi tudóscsoport megdöbbentő felfedezése, hogy a pokol Szibéria alatt található. Ennek a könyvnek az elolvasása után világossá válik számunkra, hogy mi a sorscsapások értelme, és hogy az állhatatosság a siker záloga. Arra is fény derül, hogy mi a valódi oka a gazdasági menekültekkel szembeni ellenszenvnek, és hogy miként számolhatnánk fel a gazdagok és szegények közötti ellentétet. Aki arra kíváncsi, hogy miért élünk egyre rosszabbul, miért nem használjuk ki a lehetőségeinket, megtudhatja ezt is, ha elolvassa a találmányokról, az alkotó emberekhez való viszonyunkról szóló részt.

Az „Ezoterikus körkép”-hez hasonlóan itt is szó esik a jótékonykodás módjairól, és további kiegészítő természetgyógyászati módszerekről (pl. Gerson-diéta, Simonton-módszer, Reiki, NLP, Alexander-módszer, TM-meditáció). Számtalan régészeti lelet felsorakoztatása próbálja az olvasót meggyőzni arról, hogy előttünk is léteztek civilizációk a Földön. Itt is megerősítésre kerül, hogy a bajainkból való kivezető út: a szubatomi energia hasznosítása. Egyúttal magyarázatot ad arra is, hogy eddig miért nem történt semmilyen előrelépés ezen a téren. A legnagyobb akadály az éter létezésének tagadása, és a felsőfokú oktatás egyirányú, túlspecializált képzési módja. Ez a helyzet azonban nem gátolja a szubatomi energiarészecskék birtokbavételét, mert annak idején a villamos áramot is úgy kezdtük el használni, hogy nem értettük az elméleti alapjait.

Érdekességként megtudhatjuk, hogy mi a véleményük a földönkívülieknek rólunk, milyen következményekkel járt a vízözön, és hogy hol vannak olyan dombok, amelyeken felfelé könnyebb menni, mint lefelé, valamint azt, hogy mi a Raps. Kiderül, hogy az Antarktiszon létezik még egy álcázott város, amelyet az atlantiszi civilizáció túlélői hoztak létre. Végül átfogó képet kaphatunk a túlvilági szférák rétegeződéséről, és az emberiség fejlettségi szintjéről. Tájékoztatást kapunk arról is, hogy mi jellemzi a különféle szférákból jötteket, és hogy milyen arányban élnek a Földön. Érdekes megállapítást olvashatunk a nagy elődökről, valamint a másod- és harmadvonal­beli­ekről. Az mindenesetre bíztató hír, hogy a jelek szerint a Mindenható megkegyelmezett nekünk, így további sorsunk kizárólag rajtunk múlik.

Az „Ezotéria kivitelezése” című könyvem fő feladata a gyakorlati tanácsadás. Különféle ötletekkel, javaslatokkal megpróbál segíteni a jelenlegi bajainkon. Ezek közül legjelentősebb a készpénz megszüntetése, egy új monetáris rendszer bevezetése lenne. Ugyancsak a bűnözés visszaszorítását szolgálja a törvény ellen vétők sajátos büntetési módja: a közmegvetés. Megtudhatjuk azt is, hogy az utakon tapasztalható áldatlan állapotok, a rohamosan növekvő gépkocsiforgalom visszaszorításának leg­hatékonyabb eljárása: a luxusadó bevezetése. A munkaerő-használati adó az idősebb korosztály fog­lalkoztatási gondjait, a gyermektelenségi adó pedig a népességcsökkenés problémáját oldhatná meg. A gyárbezárásoktól, a még alacsonyabb munkabérű országokba való továbbköltözéstől a védővámok vehetnék el a multinacionális vállalatok kedvét. Az egészségellátási rendszer megreformálására legalkalmasabb a kínai módszer. Az „Ezotéria kiteljesedésé”-nek folytatásaként további tájékoztatást kaphatunk a magasabb szférabeliek jellegzetes vonásairól, és a velük való kapcsolatteremtés hátrányairól. Ebben a tárgykörben kiderül az is, hogy az alacsony szinten álló lélek nem képes elviselni a nála fejlettebb lelkeket. Tovább olvasva ezt a kötetet világossá válik számunkra, hogy korunk legütőképesebb fegyvere a média. Itt tudhatjuk meg azt is, hogy a földönkívüliek közlése szerint hány élő bolygó és hány értelmes faj található az univerzumban. (Kinézetük szerinti megoszlásukról az „Ezoterikus körkép” V. fejezete tájékoztat.) Ebben a fejezetben olvashatunk az univerzális vallásról, amely az EGY tiszteletén alapul, és híveinek szám rohamosan gyarapodik.

Az előzőekhez hasonlóan ez a mű is hírt ad a legújabb természetgyógyászati módszerekről. A gyógyítással kapcsolatban megtudhatjuk még, hogy Amerikában már tudományos bizonyítéka is van az imádság hatásosságának. Arra is fény derül, hogy az USA második legnagyobb kórházában enge­délyezték a kézrátételes gyógyítást. Mindemellett találhatunk benne egy érdekes beszámolót arról, hogy mi a véleménye a keresztény egyháznak a new age mozgalomról. Utána átfogó képet kapunk a megújuló erőforrásokról, és az egyes eljárások hátrányairól. A technikai rovat bemutatja a lappiramist, és ismerteti az űrhajókban létrehozható mesterséges gravitáció legegyszerűbb módját. Ez a könyv is kitér a szpon­zorálás szükségességére, és további szempontokra hívja fel a figyelmet. A „Kiegészítések” rovatban újabb adalékokat találunk az előző kötetekben érintett témákról. A hivatalos tudomány és a kívül­állók, magányos feltalálók közötti ellentétre pl. az a felvilágosítás szolgál, hogy: „Isten nem személy­válogató”. Egy másik bibliai idézet arra ad magyarázatot, hogy egyéni és össz­tár­sadalmi törekvéseink miért nem mindig az elvárásaink szerint alakulnak: „Sokan vannak az elhívot­tak, de kevesen a kivá­lasztottak”. Sokak számára meglepő lesz az a megállapítás, hogy fejlett informatikai eszközeink ellenünk fordultak, és elősegítik a pusztulásunkat. Jelentős mértékben növelné túlélési esélyeinket, ha az emberekben tudatosulna, hogy világunk romlásba döntésében a sátáni erők legfőbb fegyvere: a rejtőzködő magatartás. Nem teszi könnyebbé a helyzetünket, hogy a velünk szemben ellenséges magatartást tanúsító Földön kívüli civilizációk is az „ő malmukra hajtják a vizet”. Végül az is világossá válik számunkra, hogyan ebrudaljuk ki magunkat a saját hazánkból.

A II. fejezet rámutat arra, hogy célszerű lenne visszaállítani a nagycsaládok rendszerét, és a gyerekek nevelését az idősebb korosztályra kellene bízni. Itt olvashatunk arról, hogy az emancipációs törekvések túlhajtása következtében a nők rosszabbá váltak a férfiaknál is. Nem zárható ki, hogy a nők túlkapásai az újkori matriarchátus bukását fogják eredményezni. Civilizációnk genetikai állományának fokozatos romlása főleg szakmai körökben okozott aggodalmat. Ez a probléma azonban egy csapásra megoldódott, mivel az emberi genom feltérképezésével az orvostudomány megalkotta a modern Taigetosz intézményét. Egy élménybeszámoló alapján értesülhetünk arról, hogyan sodornak bennünket a sarlatánok a démonvilág hálójába, és megismerhetjük a szabadulás leghatékonyabb módját. Mindezek alapján elhangzik még, hogy ideje lenne megtisztítani a new age eszméit az okkultizmustól, és a mágia káros befolyásától. Ez azonban nem könnyű, mert a fekete mágia már az iskolai tananyagba is beszivárgott. Új keletű probléma, hogy az információrobbanás mellékterméke a technostressz már az átlagembert is érinti.

A továbbiakban progresszív hipnózis útján szerzett élménybeszámolók alapján bepillantást nyer­hetünk a várható jövőnkbe, és megismerhetjük az ördögűzés rejtelmeit. Ebben a kötetben is figye­lemmel kísérhetjük a környezeti ártalmak alakulását. Ezen a téren az egyetlen biztató hír, hogy most már a politikusok és a meteorológusok sem tagadják a globális felmelegedés tényét. Itt tudhatjuk meg, hogy a saját lehetőségeinkkel hogyan lassíthatjuk az ökológiai katasztrófa bekövetkeztét. Ez a fejezet nyújt tájékoztatást arról, hogy az ezoterikus kutatások megindulása után milyen feladatok várnak a tudósainkra. Eközben fény derül arra is, hogy valójában mi a gravitáció. Ezen túlmenően elárulja nekünk az aranycsinálás legmodernebb módját, és az emberi sejtekkel folytatott klónozási kísérletek várható végkifejletét. 2004-ben kitudódott, hogy amerikai kormányszervek évtizedek óta elrabolják a zseniket, és föld alatti laboratóriumokba zárva foglalkoztatják őket.

Minden bizonnyal nagy érdeklődést fog kiváltani az elektro­plan megvalósításával kapcsolatos javaslat is. Ennek lényege, hogy a villanymotoros meghajtású rep­ü­lőgép táplálására nem a tüzelőanyag-cella a legalkalmasabb, hanem a Tesla-konverter. A gyakorlati kivitelezés elősegítésére meg­találhatjuk benne a Tesla-kon­verter rekonstruálásának egy könnyen járható útját. Az ezt követően közölt részletes működési elve bárki számára lehetővé teszi a Tesla-konverter eredeti formában való előállítását is, a transzverzális és a longitudinális hírközlési mód ismertetése pedig arról ad felvilá­gosítást, hogy a SETI programban tevékenykedők miért nem tudják észlelni a földönkívüliek által használt mágneses hullámokat. Határtalan lehetőséget kínál az a műszaki infor­máció, hogy a nagyvárosainkat behálózó térellenőrző kamerarendszernél van egy jóval tökéletesebb és olcsóbb megoldás is: rá kell kapcso­lódni a Magasabb Intelligencia mindenre kiterjedő megfigyelő rendszerére. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint elkezdeni a kronovizor sorozat­gyártását, és engedélyezni a hatósági felügyelet melletti használatát. Végül magyarázatot kapunk arra a kérdésre, hogy az ezredfordulóra miért csökkent le radikálisan az UFO-megfigyelések száma. Meglehetősen nyugtalanító az a felismerés, hogy a természet ellenünk fordult. Miután nem voltunk hajlandóak feladni a határtalan gazdasági növekedés elvét, nem álltunk át a fenntartható fejlődésre, a maga eszközeivel lerombolja a gazdaságunkat, lelassítja környeztünk kizsarolását. Elpusztítja azokat, akik a Földet pusztítják, így szabadulva meg a rá nehezedő tehertől.

A III. fejezet rámutat arra, hogy jelenlegi viselkedésünk nem más, mint egy groteszk haláltánc. Ebből a helyzetből úgy juthatnánk ki, ha társadalmunk kiemelkedő személyiségei példát mutatnának helyes életvitelből, és önkorlátozásból. Ennek bekövetkezésére azonban kevés remény van, mivel a világtörténelemben még nem fordult elő, hogy az erőforrások felett korlátlan uralmat gyakorló elit önként lemondjon előjogairól, vagy azokat megkurtítsa. A természetgyógyászattal foglalkozó részt egy terjedelmes rovat egészíti ki, amely az eddig elért Agykontrollsikerekről számol be. A meghökkentő eredmények remélhetőleg meghozzák a kedvet ennek a módszernek a tömeges elsajátításához, és alkalmazásához. A munkanélküliség csökkentésére, a társadalmi átalakulás áldozatainak felkarolására nálunk is célszerű lenne bevezetni a „Szívesség bank”-rendszert. A szegény de törekvő lakosság megsegítésének másik módja a kamatmentes kölcsön, melynek elindítója és példamutató szervezője a bangladesi Grameen Bank. Bajaink gyökerének kutatása során sok közgazdász vallja, hogy gazdaságunk megrontója, a természet kizsarolásának fő oka a bankok által alkalmazott kamatos kamat rendszer. Fenyegető gyorsasággal közeledő veszélyre hívta fel figyelmünket a Schwartz jelentés. A Golf-áramlás leállása miatt Európa északi államaira új jégkorszak vár, míg a trópusi államokat az elsivatagosodás teszi lakhatatlanná.

A továbbiakban elállatiasodásunk újabb állomásiról olvashatunk. Mind több helyről érkeznek hozzánk figyelmeztető jelek, hogy közeleg Isten büntető bolygója, a Nibiru. Ennek lehetséges következményeiről, és a védekezés módjáról is részletes tájékoztatást kapunk. Bibliai idézetek alapján még a hitetlenek számára is kétségtelenné válik az Apokalipszis és a halálbolygó közötti kapcsolat. Ebben a fejezetben megismerhetjük az antigravitációs hajtóművek leg­egy­szerűbb, és legolcsóbb változatának működési elvét. A három im­bolygó kúpból és két mág­neskorongból álló szerkezet az ellenirányú gerjesztés tipikus példája. A kaszkádba kapcsolt elemek oly mértékű energiasokszoro­zódást váltanak ki ebből a földönkívüliek által megmutatott szerkezetből, amely több tonnás járművek magasba emelésére is képes. Csekély önsúlya tovább szélesíti a felhasználási területét. Miután semmi olyan tartozéka nincs, amit ne tudnánk előállítani, bármikor elkezdhetjük a sorozatgyár­tását. A mikrogravitáció alkalmazásba vételére azonban nem az idegenek, hanem a természet tanított meg bennünket. Végül érdekes történetet olvashatunk a földből kiáramló antigravitációs energia újkori használatáról.

A IV. fejezetben világossá válik számunkra, hogy elindult a katasztrófa előtti válogatás. Minden­ki megmérettetik, hogy könnyebb legyen szétválasztani az „ocsút a búzától”. Most választódnak ki a megmentésre érdemesek. Nem Isten selejtez ki bennünket, hanem mi saját magunkat. Bibliai utalások alapján mi is kiszámíthatjuk Lucifer korlátlan földi uralmának kezdetét és feltételezett végét, majd megtudhatjuk, hogy milyen élet lesz a Földön a katasztrófa után. Döbbenetes hír, hogy a Mindenható 1995-ben elvesztette a türelmét az emberek iránt, és elszabadította az „Apokalipszis lovait”. 2005. tavaszán megérkezett a Földre Jézus Krisztus, és kezdetét vette a végítélet. Itt esik szó arról is, hogy az ember klónozhatósága kettéválasztotta a tudós társadalmat, és a politikusok nem megfelelő mederbe terelték az eseményeket. A tudomány és az űrkutatás fejlődésével kapcsolatban talányos üzenetet kaptunk a Magyarországra érkezett földönkívüliektől. Aggodalmukat fejezték ki az emberiség történelmében rövidesen várható ugrásszerű technikai haladás miatt, mert túl korainak tartják. Ez a fejezet rávilágít arra is, hogy a mind gyakoribb balesetek, tragédiák oka, hogy az űrkutatás elindítása után fél évszázaddal még mindig ágyúgolyóként lőjük ki asztronautáinkat a kozmoszba. Nem segíti elő a haladásunkat az sem, hogy újabban a szabadalmi bejelentések titkosításával teszik lehetetlenné a szabadenergia-hasznosító találmányok gyártásba vitelét. Aki megszegi a törvényt, arra 10 ezer dollár büntetés és 2 év börtön vár. A kiszivárogtatott hírek szerint az Omega Ügynökség ugrásra készen áll, hogy rendet teremtsen a világban, hogy leszámoljon a bűnözőkkel. Hatalomra jutásuk után szándékukban áll nyilvánosságra hozni a földönkívüliekkel kapcsolatos összes titkos információt.

A helyüket, életcéljukat nem találó emancipált nők szemét a Könyvajánló című rovat nyithatja fel. Előtte az általános értékválság legújabb megjelenési formája, a márkasvindli, a márkás termékek színvonalának módszeres lesilányítása kerül terítékre. Sokan tudnak róla, mégis kevesen nehezményezik, hogy a felelős posztokat nem megfelelő emberek töltik be a világban. Felbecsülhetet­len kárt okoz civilizációnknak, hogy rokoni-, baráti szálak, vagy faji-, etnikai- és vallási összefonó­dások, valamint a korrupció határozzák meg, hogy ki hová kerül az életben. A természetgyógyászat­tal foglalkozó rovat megemlíti, hogy nálunk is vannak pozitív energiahullámokat kibocsátó helyek, amelyek híres gyógyközpontokká váltak. Ezek közül legismertebb az Attila domb. Ezzel a témával kapcsolatban kitérünk arra is, hogyan kell a parafenoméneket bevonni a gyógyításba. Végül ismét szóba kerül, hogy továbbra sem tartunk igényt saját találmányainkra, sőt újabban már az újságokban sem kapnak teret az új, előremutató gondolatok. Pedig a svéd tudásparkok meggyőző példái annak, hogy micsoda lehetőség rejlik a kreatív emberekben, az általunk semmire sem becsült ötletekben.

Ez a fejezet hívja fel a figyelmet arra a meghökkentő tényre is, hogy 3 perces mágneses besugárzással meggyógyítható az összes rákos beteg. A frekvenciaspecifikus energia­besugárzás nem csak a rákos sejteket pusztítja el, hanem minden vírust, baktériumot, miközben nem károsítja szervezetünk jótékony baktériumait. Ez az univerzális betegség-megszüntető eljárás már 80 éve ismert, de a gyógyszergyártó lobbi nyomására betiltották az alkalmazását. Miközben korunk áldemokratikus világa nem tűri az emberi jogok legkisebb mértékű megsértését sem, embertárasainkat, a kisebbségeket ért legapróbb sérelemért is rendőrért kiáltunk, vagy bíróságra futkosunk, szemet hunyunk a valódi emberiségellenes bűnök felett. Nemtörődömségünkkel, tájékozatlanságunkkal évente több száz millió embert küldünk a halálba, holott ennek a módszernek a rekonstruálásával gyorsan és olcsón kiirthatnánk az összes káros mikrobát a Földön. Egyszer s mindenkorra megszabadíthatnánk a növényeket, az állatokat és az embereket minden betegségtől, kártevőtől. Ennek az eljárásnak az újbóli bevezetése nagymértékben csökkentené a környezetszennyezést is, mert nem lenne többé szükség növényvédő szerekre, gyógyszerekre és különféle csíraölő vegyszerekre.

A III. kötetből megismerhetjük a kreacionizmus történetét. A világ iskoláiban nagy harc folyik a bibliai teremtéstörténet, a tudományos evolúcióelmélet és az „intelligens tervező” elvét hirdető kreacionisták között. Az V. fejezet tovább boncolja az energiatermelés megreformálásának lehetőségeit. Ennek során kiderül, hogy a bio üzemanyagok sem oldották meg energiaellátási és környezetvédelmi gondjainkat, sőt súlyos élelmiszerhiányt, és árdrágulást idéztek elő. A továbbiakban arra is visszatérünk, hogy az elanyagiasodás, a több ezer éven át kialakult erkölcsi értékrend lábbal taposása morális csődbe juttatta az emberiséget. Az általunk teremtett új világ önző, haszonelvű és értékhajhász. Romboló szenvedélyek vesznek erőt rajtunk, és térítenek le bennünket a helyes útról. Fokozatosan rothadó világunkat szemlélve egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy képtelenek vagyunk önmagunknak megálljt parancsolni. Mivel az emberek nem akarnak maguktól megváltozni, a rohamosan romló körülmények fognak bennünket erre rákényszeríteni. A Föld védekezik a természetromboló tevékenységünk ellen. A természet elpusztítja azokat, akik a természetet pusztítják. A minden téren megnyilvánuló tengernyi kár nem csak az érintetteket sújtja, hanem vissza­hat az egész társadalomra. Ezek a káros jelenségek mindent szétzilálnak, megbontanak. Itt válik világossá az is, hogy mi az oka a földönkívüliek rejtőzködő magatartásának. Az üzenetük szerint erről kizárólag mi tehetünk. Azért nem jönnek, mert nem hívjuk őket.

 

A „Szövegszerkesztési ismeretek” című könyvem az Office 97 2003 és a Page­Maker 6.0 7.0 programok, valamint a Windows 98 Windows XP operációs rendszerek kezelési szabályait ismerteti kezdők szá­mára is érthető módon. Ez a mű nem tankönyv, hanem útmutató; célorientált módszerek gyűjteménye. A benne szereplő ötleteket, javaslatokat főként azok hasznosíthatják, akik egy számítógép-kezelési tanfolyamon legalább alapfokú szövegszerkesztési ismeretekre tettek szert. Sajnos ezek a tanfolyamok, meglehetősen elnagyoltan foglalkoznak ezzel a témával, nem térnek ki a speciális alkalmazásokra. A számítástechnikai szak­könyvek legtöbbje pedig érthetetlen, általában szakértők írják szakmabelieknek. A kezdőknek szánt tájékoztatókat sem tudja mindenki használni. A szakírók ugyanis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy valamikor ők is voltak kezdők. Ennélfogva gyakran átsiklanak olyan részletek felett, ame­lyek szerintük magától értetődőek. A gyakorlattal nem rendelkezők számára azonban nél­külöz­he­tetlenek az elhallgatott közbülső lépések, és ezek hiányában sokan nem boldogulnak ezek­kel a szak­köny­vekkel. Ez a mű viszont rendkívül aprólékosan, pontról pontra írja le a teendőket, így a kez­dők is gond nélkül használhatják. Nem általánosságokat tartalmaz, hanem konkrét szabályokat, mélyreható útmutatásokat, és sok szakirodalmi utalást. Emellett részletesen tárgyalja a házilagos könyv­gyártás módjait. Végül hasznos tanácsokat ad a számítógép-­, a ki­szolgáló egységek-, és a különféle programok beszerzésével kapcsolatban.

Sajnos a fokozódó munkanélküliség, az infláció okozta anyagi ellehetetlenülés következtében egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy könyveket vásároljon. Ezekre az ismeretekre azonban mindenkinek szüksége van, ezért kérem, hogy kiolvasás után adják kölcsön műveimet a barátaiknak, ismerőseiknek, hogy számukra is megnyíljon az öngyógyítás és lelki önsegélyezés útja, s ne legyenek kirekesztve világunk megújulásának folyamatából. Akik az előző kiadásokat is megvették, és az új könyvek birtokában ezekre már nincs szükségük, ajándékozzák oda azoknak, akik a korábbi változatokat sem olvasták.

 

Könyveim az Interneten is megtalálhatók az alábbi címen:

 

2003. június 30-án a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapját lezárták, és az új könyvek, valamint a korábbi művek frissített változatai átkerültek az Országos Széchenyi Könyvtár portáljára. Ezért könyveim újabb változatai a következő URL címen érhetők el: https://mek.oszk.hu Ebben a rend­szerben téma szerinti osztályozásban lehet megtalálni a könyveket. Mivel ez meglehetősen hossza­dalmas, egyszerűbb beírni a nevemet a kereső ablakba: kun akos, és a programmal megkerestetni a műveimet. Ezt követően már csak rá kell kattintani a letölteni kívánt könyvre. Ebben a könyvtárban nem csak DOC, hanem PDF formátumban is hozzáférhető az állomány. Ezen túlmenően az egyes művek teljes terjedelemben, és WinZip-el tömörítve is letölthetők. A kiválasztott könyveknél megnyíló weblapok lehetőséget adnak az olvasói vélemények kifejtésére. A letöltési statisztika szintén erről a portálról nyitható meg. A letöltések számát átmenetileg befolyásolhatják ugyan a divathullámok, de az egyenletes növekedés biztos jele a maradandó értéknek, a tartalmas mondanivalónak. Az igazán jó könyvnek nem az a jellemzője, hogy egyszerre sokan elolvassák, hanem az, hogy évtizedek múlva is olvassák.

2003 őszén lehetőségem nyílt egy saját elektronikus könyvtár létrehozására. Így aki a legújabb változatokra is kíváncsi, műveimet a Kun Elektronikus Könyvtárból töltse le. Ezek a rendszeresen frissített, tördelt változatok az anyag kinyomtatására, jegyzet minőségben való előállítására is alkalmasak. URL cím: https://kunlibrary.net (A MEK portálról is megnyitható az egyes művek web­lapjának alján található Forrás mezőre kattintva.) Ha meg akarjuk tudni, hogy történt-e frissítés, nem kell mindegyik könyvet megnyitni, és az Előszó után ellenőrizni az utolsó mentés időpontját. A „Frissítési dátumok” webkapoccsal előhívható táblázatban minden fájl felhelyezésének dátuma meg­található. (A fokozott vírusvéde­lem érdekében az összes állomány tömörítve van.)

2004. nyarán elindítottam egy folyóiratot „Ezoterikus Világ” címmel. Ennek az internetes folyóiratnak az a fő a feladata, hogy hírt adjon az ezoterikus fejlesztések állásáról, a legfrissebb fejleményekről. Mivel ezen a téren még nem történt meg a sokak által megjövendölt áttörés, és a technikai fejlesztések sem indultak el kellő mértékben, egyelőre nem árasztanak el bennünket a hírek. Meggyőződésem, hogy ez a folyamat magától nem fog beindulni, ezért ezzel a folyóirattal is igyekszem elősegíteni az első lépések megtételét. Emellett ez a fórum sok érdekes cikket, járulékos információt, és hasznos tájékoztatót tartalmaz. Itt fognak megjelenni a közérdekű olvasói leve­lek is. Az „Ezo­terikus Világ” csak a Kun Elektronikus Könyvtárban található meg. Szórakoztató mellékletként a folyóiratot egy slágerlista zárja, amely 1931-től napjainkig az összes magyar slágert tartalmazza. Az előadó nevének kiválasztása után pár másodperc múlva meghallgathatjuk, illetve videoklip formájában megtekinthetjük kedvenc dalainkat a YouTube-on.

Időközben en­nek a folyóiratnak a Viccek, humoreszkek, anekdoták című rovata önálló könyvvé terebélyesedett. A közel 9000 vicc több mint 300 vicckönyv, viccújság és anekdotagyűjtemény feldolgozásával jött létre. Az elmúlt száz év magyar „vicctermésének” színe-javát tartalmazza. Az új nemzedék számára a politikai viccek megértését Lábjegyzetek és Megjegyzések segítik. A fiatalkorúak védelme érdekében az Erotikus viccek külön kötetben szerepelnek. (Közel 200 gasztronómiával kapcsolatos vicc átkerült a Reformételek ínyenceknek című szakácskönyvem V. fejezetébe.) Ugyanitt jelentősen bővült az egzotikus gyümölcsöket és zöldségeket ismertető rovat. 2007. tavaszán az 672 egzotikus gyümölcs és zöldség leírását kiegészítettem egy fotóalbummal is. Az 13 464 képet tartalmazó 33 nyelvű album csak a https://kunlibrary.net honlapról tölthető le. Terjedelme: min. 900 MB. 2009. őszén készítettem egy 33 nyelvű albumot 550 kontinentális zöldségről és gyümölcsről is, ami jelenleg 11 042 képet tartalmaz, és a terjedelme 660 MB.

2013-ban a Viccek, humoreszkek, anekdoták című könyv kiegészült egy képgyűjteménnyel, amely humoros képekben megmutatja, hogy milyen volt életünk régen és milyen most. A közel 350 fotómontázs tanulmányozásával átfogó képet kaphatunk fejlődésünk nem minden téren kedvező menetéről. A II. kötetet egy kabaréjeleneteket és bohózatokat tartalmazó lista zárja, melynek segítségével meghallgathatjuk, illetve megtekinthetjük a magyar kabaré legszínvonalasabb jeleneteit. 2013-ban készítettem egy könnyűzenei slágerlistát is, amely 1931-től napjainkig az összes magyar slágert tartalmazza. Az előadó nevének kiválasztása után pár másodperc múlva meghallgathatjuk, illetve videoklip formájában megtekinthetjük kedvenc dalainkat a YouTube-on. Jelenleg 8375 dal található ebben a gyűjteményben, több mint 57 944 változatban.

Ezek a művek egyelőre csak az Interneten érhetők el. Annak érdekében, hogy a számítógéppel nem rendelkezők is hozzájuthassanak a bennük található információkhoz, ez úton keresek támogatókat a nyomdai megjelentetéshez.  Kérem, hogy aki szívügyének tekinti ezeknek az ismereteknek széles nyilvánosság elé tárását, adományával segítse elő az ehhez szükséges összeg előteremtését. Pénzküldeményeiket a következő számlaszámra befizetve juttathatják el hozzám: HU45 1090 0028 0000 0014 3499 0019. UniCredit Bank. Amennyiben sikerül előteremteni a magánkiadáshoz szükséges összeget, ezek a könyvek nonprofit kiadványként, szerzői honorárium és kiadói árrés nélkül fognak megjelenni. Közreműködésüket előre is köszönöm.

 

 

                                                                Ó Kun Ákos

 Budapest, 2022.

E‑mail: info@kunlibrary.net

 kel@kunlibrary.net     

 kunlibrary@gmail.com

 

      

  Az aktuális hírek fő forrása:

 

 

 

 

 [1] Kicsapódást, megalvadást gátló szer