KUN ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR

https://kunlibrary.net

 

 

Elmozdulásérzékelő áramkör, különösen vészjelző készülékhez

 

 A találmány tárgya elmozdulásérzékelő, amelynek elmozdulásérzékelő kapcsolói egymással sorosan, nyugvóáramú hurokban helyezkednek el. Az elmozdulásra érzékeny kapcsolók két stabil állapottal, és a stabil állapotok között átbillenés idejére átmeneti állapottal rendelkeznek. Mindkét stabil állapotban a kapcsolók két kivezetése között rövidzár, az átmeneti állapotban pedig szakadás mérhető. A hurok az impulzusüzemű állapotváltozás észlelésére olyan elmozdulásregisztráló egységhez csatlakozik, amelyben impulzusérzékelő áramkör van.

A találmány tárgyát képezi még olyan elmozdulásérzékelő kapcsoló, amelynek mozgóérintkezőjét villamosan vezető folyadék, pl. higany képezi, és ez mindkét stabil állapotban a két nyugvóérintkezőt villamosan összekapcsolja. A nyugvóérintkezők geometriai kiképzése biztosítja, hogy a kapcsoló megdöntésekor a folyadék viszonylag hirtelen az egyik stabil állapotban felvett helyéről a másikhoz tartozó helyre folyik át, és a két nyugvóérintkező között a kapcsolat megszakad.

A találmány szerinti megoldás előnyösen alkalmazható gépjárművekben, épületekben és egyéb létesítményekben telepített vészjelző készülékekhez, és több érzékelési hely egymástól független figyelését oldja meg.

 

        KUN Ákos

e-mail: info@kunlibrary.net

            kel@kunlibrary.net     

            kunlibrary@gmail.com